5 saveta kako da sprečite i umanjite “staračke fleke” na koži

staračke fleke

Kako starimo, problemi sa kožom poput finih liija i bora su neizbežni. Dok činimo sve preventivne korake protiv njih, da li se ipak dovoljno trudimo i da delujemo protiv staračkih fleka? Ipak znajte da nikad nije kasno da počnete da delujete preventivno protiv ovog problema kože. U nastavku saznajte kako da ih sprečite i eventualno umanjite kada su se već pojavile.

Šta su staračke fleke?

Staračke fleke su mala područja na koži sa tamnijim pigmentom koji variraju u veličini, i obično se pojavljuju na licu, šakama, ramenima i rukama starijih preko 50 godina. Ove fleke uzrokuju previše aktivne pigmentne ćelije, to jest, područja na koži koji su godinama bila izložena čestom i predugom sunčanju, tj. boravku ispod UV zraka.

Kako da sprečite i umanjite staračke fleke?

Savet #1: Proizvod protiv fleka

Ako želite da izbledite već nastale staračke fleke, dermatolozi uvek preporučuju kremu ili losion kao spot tretman, koji sadrži izbeljujuće agense poput vitamina C, niacinamida, AHA kiselina. Ovi proizvodi moraju postati deo vaše svakodnevne rutine ako ste preko 40 godina. Imajte na umu da spot tretmani traže upornost i doslednost, što znači da ne daju instantne rezultate.

Povezano: Tonik od peršuna za flekice i pegice na koži

staračke fleke

Savet #2: SPF krema kao obaveza

Kako biste sprečili pojavu staračkih fleka, dermatolozi uvek savetuju da koristite SPF zaštitnu kremu sa faktorom 30 ili više, svakog dana pre izlaska napolje. To važi i za lice i za izložene delove tela (naročito dlanove, koje često zaboravimo). SPF krema za lice mora postati deo vaše svakodnevne rutine kao poslednji korak u nezi pre izlaska napolje. Birajte kreme sa UVA i UVB zaštitnom, i obnavljajte je na svaka dva sata.

Naša preporuka SPF kreme je Skinology Hidrantna SPF 25 krema za lice.

Savet #3: Izbegavajte solarijum

Solarijumi su još jedan izvor ranog dobijanja staračkih fleka. Pošto emituju UV zrake, deluju isto kao da ste se sunčali pod suncem. Ako ste u zrelim godinama (ali i mladjim), potpuno precrtajte solarijum kao način dobijanja preplanule boje. Prema brojnim istraživanjima, solarijumi i njihove lampe dovode do ranog razvijanja pigmentnih fleka. Ako ipak volite preplanuli ten, to možete postići samopotamnjivačima u vidu krema i losiona.

Povezano: Ovi kozmetički sastojci brišu fleke od sunca – efikasno!

staračke fleke

Savet #4: Koristite balzam za usne sa SPF zaštitom

Vaše usne takodje trpe oštećenja od sunca i mogu dobiti staračke fleke. Kako bi bile zdrave, hidrirane i bez fleka, tokom proleća i leta obavezno nanosite SPF zaštitni balzam za usne. Obnavljajte ga na svaka 2 sata, baš kao i zaštitu za lice i telo.

Delujte na već postojeće fleke uz Skinology Vitamin C serum za lice, koji ima efekat posvetljivanja pigmentnih promena.

Savet #4: Mažite SPF kremu za lice i na ruke

Setite se starijih dama koje poznajete: njihove pigmentne fleke su najvidljivije na šakama i rukama. Zato delujte preventivno na njih, tako što ćete mazati SPF kremu za lice i na ruke. Pošto je ova koža tanka poput one na licu, zaslužuje istu negu i zaštitu od nastanka pigmentnih promena.

staračke fleke

Savet #5: Prekrijte ih šminkom

Kada ste već zakasnili sa preventivom, a fleke su se pojavile – delujte korektivno na njih! U tome će vam pomoći paletica korektivnih korektora, čije boje će neutralisati fleke. To su korektori žute i boje breskve. Njih dodatno morate prekriti i korektorom u boji kože.

Pročitajte još i: Vodič – Kolor-korekcija tena za početnike

error: Content is protected !!