Vodič: Kolor-korekcija tena za početnike

kolor-korekcija tena

Naišli ste na korektore u raznim pastelnim bojama: pink, žutoj, ljubičastoj, narandžastoj, i pitate se čemu zapravo služe? U pitanju je kolor-korekcija tena, tehnika kojom uz upotrebu komplementarnih boja poništavamo neželjene tonove na koži, poput žutila, crvenila, sivila itd. Zato smo spremili za vas mali vodič kako da se snađete sa novom paletom korektora, ili kako da prekrijete pigmentacije na koži – poput profesionalnih šminkera!

Kolor-korekcija tena je tehnika koju koriste profesionalni šminkeri kada žele da prekriju problematične regije lica koji imaju drugačiju boju od ostatka kože lica. Ova tehnika se zasniva na krugu boja, u kome se boje koje se nalaze na suprotnim stranama medjusobono neutrališu, kada se pomešaju zajedno. Dok je ovaj koncept jednostavan za razumevanje, često nismo sigurni kako kolor-korekcija tena izgleda u make-up praksi.

Kolor-korekcija tena: kako i čime?

Kolor-korekcija tena se vrši posebnim proizvodima u vidu korektora, prajmera ili čak pudera u kamenu koji su obogaćeni korektivnim pigmetima: žutim, narandžastim, ljubičastim, zelenim, boje lososa… Oni se uvek nanose pre nego što počnete sa nanošenjem šminke. Korektori u boji se obavezno prekrivaju korektorom u boji kože, kako bi se neutralisala njihova boja.

Ako ne znate koja boja vam je potrebna da prekrijete vaš problem na licu, nastavite da čitate!


View this post on Instagram

A post shared by Giorgia Carbone (@profumeria_trucco_e_parrucca) on

Problem #1: Vidljiv umor na licu, sivilo tena

Rešenje: pink boja korektora i prajmera

Pink korektori čine čuda da posvetle umornu i beživotnu kožu. Većina prajmera za oči su svetlo rozikaste boje, kako bi posvetleli kapak za nanošenje senke. Isto tako potražite rozikaste prajmere za lcie koji će dati sjaj i svetlinu koži. Nanesite pink kremasti korektor ispod očiju, u unutrašnje uglove očiju i na kost ispod obrve za instant efekat budjenja!

Problem #2: hiperpigmentacije i blago crvenilo

Rešenje: žuta nijansa korektora

Žuti tonovi neutrališu braon hiperpigmentacije, ljubičaste tonove i blago crvenilo celog lica. Koristite žuti korektor da prekrijete fleke i ljubičaste podočnjake ili modrice. Ako vam je koža lica pretežno crvena, potražite žućkasti prajmer koji ćete naneti pre tečnog pudera. Tamne ljubičaste podočnjake setujte žutim banana puderom u prahu.

Povezano: Sve što ste želeli da znate o BANANA puderu

kolor-korekcija tena

Problem #3: tamni podočnjaci

Rešenje: losos i narandžaste nijanse

Tamne podočnjake najbolje poništavaju nijanse boje breskve ili lososa, jer ovi tonovi neutrališu sivkasto-plavu boju podočnjaka. Što vam je ten tamniji, to bi nijansa losos korektora morala da bude tamnija. Tamna koža treba da koristi narandžasti korektor, a svetla koža nežno pastelne breskva tonove korektora.

Povezano: Trik – neutrališite tamne podočnjake

Problem #4: beživotna koža

Rešenje: ljubičasta nijansa korektora

Ljubičasta boja po krugu boja, neutrališe žutu. Dakle, ako vam je ten neprirodno žut, ili deluje beživotno, bez sjaja – posegnite za nijansom boje lavande. Ona će poništiti umor, sivilo i eliminisaće vidljivost pora ili flekica od bubuljica, pre negp što nanesete puder. Za to će vam poslužiti ljubičasti korektor. Osim njega, nanesite ga i na centar čela u obliku obrnutog trougla, potom na bradu i  duž nosa, kako biste osvetlili ten iznutra!

Predlažemo vam neki od korektora američkog profesionalnog brenda City Color.

kolor-korekcija tena

Problem #5: crvenilo

Rešenje: zeleni korektor ili prajmer

Zelena boja poništava crvenu, tako da iskoristite to u vašu korist! Kako biste izjednačili velika područja crvenila usled rozacee, koristite zeleni prajmer. Kako biste ciljno tretirali crvena područja, koristite zeleni korektor oko nosa, usana ili direktno na mestu upale ili bubuljice. Dobro izblendajte korektor i prekrijte ga korektorom u boji kože.

Pročitajte još i: 10 saveta kako da pravilno koristite korektor

error: Content is protected !!