Termalna voda u spreju: Zašto vam je potrebna u nezi lica?

termalna voda

Ako nabasate na bilo koji francuski dermokozmetički brend – videćete da u svojoj ponudi obavezno ima termalnu vodu u spreju! Običnom čoveku, ovaj proizvod izgleda kao voda u sprej-boci sa visokom cenom! Ipak, termalna voda nije samo to – ovaj francuski proizvod pruža koži mnogo prednosti, zbog visokog mineralnog sadržaja! U nastavku pročitajte zašto i vaša beauty rutina treba da sadrži termalnu vodu!

Šta je termalna voda?

Termalna voda nastaje u vrućim termalnim izvorima, koji se nalaze duboko u zemlji, gde se zagreva geotermalnom aktivnošću. Kako se voda penje da bi došla do izvora, prolazi kroz stene i zemljište, koje se u njoj rastvara, i na taj način je obogaćuju mineralima. Ovi minerali se inače nalaze u prirodnom vlažećem faktoru kože (NMF), poput hlorida, natrijuma, kalijuma, kalcijume i magnezijuma. Zato je termalna voda idealna za osetljivu, iritiranu kožu.

termalna voda

Kako se pravilno koristi?

Posle čišćenja lica, naprskajte je na čistu suvu kožu, i pustite da se sama upije. Možete je umasirati u lice dok se ne upije. Nakon nje, sledi ostatak nege: tonik, serum pa krema za lice. U funkciji osveživača kože, možete je prskati preko nege i šminke u toku dana.

Šta termalna voda radi za kožu?

Termalna voda je odavno poznata po svom blagodetnom dejstvu na sve tipove i probleme kože. Ipak, treba da znate da su većinu studija o benefitima termalne vode radile same kompanije koje ih proizvode i to najčešće in vitro (ne na pravoj koži). Zato ih uvek uzmite sa rezervom.

Istraživanja su pokazala da termalna voda poseduje sledeća dejstva na kožu:

#1: Pojačava hidrataciju

Čini kožu mekšom, jedrijom i punijom. Idealna je posle umivanja kao prvi korak hidratacije ili vodena podloga za hijaluronski ili uljani serum.

#2: Umanjuje UV oštećenja

Minerali iz termalne vode poseduje antioksidativna svojstva koja uništavaju slobodne radikale koje stvara sunčano zračenje, a ujedno umanjuju rizik od opekotina od sunca.

Povezano: “Uradi sama” face mist sprej za osvežavanje lica!

termalna voda

#3: Umanjuje upale na koži

Termalna voda smanjuje količinu pro-inflamatornih hemikalija koje ćelije kože proizvode, smanjuje simptome ekcema i psorijaze, a čak umanjuje iritaciju od retinola.

#4: Umiruje kožu posle tretmana

Termalna voda vas spavaša crvenila i iritacije posle ceđenja bubuljica, tretmana, voćnih kiselina, retinola, brijanja, depilacije, ispucale kože. Isprskajte je na iritirano mesto ili je koristite u obliku komprese (natopite maramicu i prislonite na područje kože).

#5: Pomoćnik u šminkanju

Termalna voda je idealna da nakvasite četkicu za senku kako biste dobili jači pigment od senke, ili da nakvasite beauty blender sunđer pre šminkanja, za prirodniji i dewy finiš. Takođe, termalna voda može da posluži kao prirodni fiksator šminke: kako isparava sa kože, pomaže da se šminka bolje drži.

termalna voda
Instagram: @iknmlo

#6: Osveženje u toku dana

Ponesite mini putno pakovanje termalne vode sa sobom u tašni, sa osveženje tokom dana! Možete je poprskati i preko SPF kreme, šminke, a naravno i na golu kožu. Instant osveženje dok čekate prevoz u gradu ili sedite u bašti kafića pod suncem!

Povezano: Tajne prefinjene lepote Francuskinja

Da li da uložite u termalnu vodu?

Kako sve termalne vode dostupne u našoj zemlji dolaze iz Francuske, njihova cena je nešto viša, a nabavljaju se u apotekama. Razlikuju se po količini mineralnog sadržaja, te se raspitajte kod farmaceuta koja ima najniži sadržaj minerala ako imate suvu i osetljivu kožu. S druge strane, ako je vaša koža masna, odaberite onu koja sadrži najveći procenat soli u sastavu.

Ako želite da sami napravite sličan proizvod za kožu, predlažemo vam da prespete tonik za osetljivu kožu lica u sprej bočicu i prskate ga u toku dana. Naša preporuka je Skinology Aloe Vera tonik za lice.

tonik

Ako imate osetljivu kožu koja često reaguje na tretmane ili proizvode, obavezno uključite termalnu vodu u rutinu. Ako pripadate drugim tipovima kože, onda vam i nije neophoda, mada je veoma zgodan proizvod za imati u kupatilu.

Pročitajte još i: 7 veoma korisnih beauty proizvoda iz apoteke

error: Content is protected !!