VICE i AVON: Još glasnije u borbi protiv nasilja nad ženama

By  |  0 Comments

Kada se govori o porodičnom i partnerskom nasilju – cifre su zabrinjavajuće: od početka godine u Srbiji je u porodičnom i partnerskom nasilju ubijeno više od 25 žena. Više od polovine žena bilo je izloženo nekom obliku nasilja u porodici tokom svog života. Povodom 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, VICE je uz podršku AVON akcije Reci NE nasilju u porodici, pokrenuo važnu kampanju koja ima za cilj da informiše javnost i edukuje žene svih uzrasta.

Kampanja se realizuje u saradnji sa organizacijom Autonomni ženski centar, koja je još pre 25 godina pokrenula SOS telefon za žrtve nasilja – 0800 100 007, na koji im se žene za pomoć mogu obratiti svakog radnog dana, od 10 do 20 časova. Poziv na ovaj broj je besplatan od juna ove godine, a godišnje zazvoni više od 2500 puta.

Edukativna kampanja o nasilju nad ženama

Tokom više od mesec dana trajanja kampanje, biće plasirani tekstovi koji se bave najširim spektrom problema nasilja nad ženama – od nasilja nad ženama u malim sredinama, preko saveta kako reagovati ako ste svedok nasilja, do priče o životu pre i posle Sigurne kuće – sa namerom da se doprinese borbi protiv i prevenciji nasilja nad ženama

Isidora Simijonović_NISI SAMA

U VICE emisiji 12. decembra na TV Prva biće premijerno emitovan i film “#onokad kažem NE” koji obrađuje temu nasilja nad mladim ženama.

Dodatno, ovu kampanju za 2018. godinu prati i film “Nisi sama” u trajanju od 90 sekundi koji ima za cilj da pomogne ženama žrtvama nasilja. Isidora Simjanović, mlada glumica koja se godinama na najrazličitije načine bori protiv nasilja nad ženama, nesebično je podržala ovu kampanju.

Globalna inicijativa – #MožešDrugačije

Kompanija Avon se kampanji priključilia u okviru globalne inicijative #MožešDrugačije, koja ima za cilj da ukaže na manje primetne oblike nasilja – prisilnu kontrolu i uznemiravanje. Statistika koju je kompanija sprovela u 15 zemalja, govori nam da je situacija svuda u svetu slična – nasilje nad ženama je jedan od najčešćih oblika kršenja ljudskih prava.

Ova kampanja samo je početak zajedničke borbe kojom želimo da menjamo način na koji su žene u našem društvu tretirane i poručujemo da smo istrajni u nameri da doprinesemo prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama.

Više informacija

Pogledajte film “Nisi sama” OVDE.

Posetite VICE da saznate više o problemu nasilja nad ženama OVDE.

Posetite Avon stranicu sa informacijama o različitim tipovima nasilja nad ženama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!