Kompanija Avon vas poziva na besplatan mamografski pregled

mamografski pregled

U okviru Akcije za borbu protiv raka dojke, kompanija Avon je najavila donaciju Fondu B92, vrednu preko 1,4 miliona dinara. U saradnji sa Institutom za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, donacija će biti iskorišćena za troškove rada pokretnog mamografa, sa ciljem da se obezbede besplatni pregledi i podstakne rana dijagnostika kod žena starijih od 45 godina. Mamograf je postavljen na Kalemegdanu i radiće do 14. novembra 2021.

Rak dojke u Srbiji u brojkama

Rak dojke je oboljenje sa kojim se suočava svaka četvrta žena koja boluje od maligniteta u Srbiji i godišnje se dijagnostikuje kod više od 4000 žena u našoj zemlji, dok njih 1600 izgubi bitku, što ovu bolesti čini jednim od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji.

„Od osnivanja Avon Akcije za borbu protiv raka dojke, naš važan cilj je da informišemo žene o važnosti redovnih pregleda i ohrabrimo ih da brinu o svom zdravlju. Veoma smo ponosni što smo i ovogodišnjom donacijom otišli dalje od ohrabrenja. Zahvaljujući zalaganju Avon Dama i svih naših saradnika, izdvojili smo sredstva koja će omogućiti ženama besplatne mamografske preglede u ovim nesvakidašnjim okolnostima kada je zdravstveni sistem pod velikim opterećenjem.’’ – izjavila je Danijela Šantić, direktorka kompanije Avon za Adriatik region.

Dugogodišnja saradnja kompanije Avon i Fonda B92 ogleda se u zajedničkoj realizaciji različitih aktivnosti, poput kupovine prvog mobilnog mamografa 2008. godine, ali i prošlogodišnje donacije za kupovinu vaučera za više od 1300 specijalnih ortopedskih grudnjaka namenjenih ženama koje su se suočile sa mastektomijom širom Srbije.

mamografski pregled

Važnost redovnih pregleda

Otkrivanje raka dojke u ranoj fazi povećava šanse za izlečenje i produžetak života, a uspehu lečenja kod žena može se doprineti kroz redovne samopreglede i posete lekaru.

„Bez obzira na godine života svaka žena treba da brine o svom zdravlju, a ključna navika je obavljanje prеvеntivnih pregleda koji su nајеfikаsniјi u kоntrоli zdravlja. Posle 45. godine života, zdrava žena na svake dve godine treba da obavi preventivni mamografski pregled, jer se na taj način promene u dojci mogu kontrolisati bez posledica po zdravlje. Zahvalna sam saradnicima iz kompanije Avon koji godinama podržavaju promociju redovnih pregleda i što udružujemo napore u motivisanju žena da kontrolišu svoje zdravlje.“ – izjavila je doc. dr Verica Jovanović, direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Samopregled se preporučuje svim ženama jednom mesečno, klinički pregledi jednom godišnje nakon 30. godine života, a mamografski prema potrebi, za starije od 45 godina.

mamografski pregled

 Gde i kada?

Pregledi se obavljaju svakog dana, osim nedeljom, od 8 do 20 časova na Kalemegdanu (Carigradski drum, prilaz iz Uzun Mirkove ulice), do 14. novembra.

error: Content is protected !!