Manikir i pedikir saloni – Na šta da obavezno obratite pažnju

Manikir i pedikir saloni su savršeni vid opuštanje. Negovani nokti na rukama i nogama su zadovoljstvo za gledanje, ali u zavisnosti od salona koji posećujete, mogli bi se dešavati neki ozbiljni nehigijenski postupci ispred vašeg nosa (ili prstiju) koje ne primećujete. U cilju da bi zaštitila svoje dragocene keratinske pokrivače, pročitajte listu činjenica i tajni koje treba da imate na umu prilikom sledećeg odlaska u neki od salona za nokte.

Manikir i pedikir saloni – izvor uživanja ili problema?

Dezinfekcija

Velika većina salona ne prati protokole za dezinfekciju, što znači da ste manje-više pod rizikom da izađete sa infekcijom svaki put kad budete uređivali nokte. Izaberite manikir i pedikir salon maksimalne čistoće koji obavezno poseduje sterilazator za alat.

Infekcije

Nehigijenski uslovi pojedinih manikir i pedikir salona glavno su stanište bradavica i većih viusnih infekcija koje se mogu dobiti zbog nemarnog manikira/pedikira. Potrebni su samo kontaminiran alat i otvorena rana i mogli biste završiti boreći se za zdravlje zbog virusne infekcije do kraja svog života. Osobe koje boluju od dijabetesa ili loše cirkulacije imaju veći rizik od zaraze.

UV lampe oštećuju DNK

Prečesto izlaganje sušenju manikira UV lampama može naneti veliku štetu u DNK. Takođe, zapamtite da pigmentacija kože direktno utiče na rizik za dobijanje raka kože. Posebno trebaju biti na oprezu plavokose devojke sa pegama, odnosno sve žene koje imaju porodičnu istoriju kancera kože. Zato je važno da se prilikom sušenja gela u lampi koriste zaštitne rukavice.

uv lampa

Neki manikir i pedikir saloni nemaju stida kada je u pitanju usluga

Da li ste kod nekog klijenta primetili gadnu gljivičnu infekciju? Retki su saloni koji odbijaju pružanje usluga. Atletsko stopalo? Izvolite sesti! Gljivice na noktima? Nema problema! Postoje saloni za nokte manje brinu za vaše zdravlje nego što brinu za svoje džepove.

Zahtevajte čist/nov alat:

Ne dozvolite da vam bude neprijatno da zatražite dezinfikovan alat, u suprotnom možete zaraditi neku infekciju ili opasan virus. Svi saloni treba da koriste nove turpije za svaku novu osobu (a svi smo svesni da se to ne radi). Nemojte se stideti već se zaštitite od potencijalne štete.

manikir

Zamena profesionalnih proizvoda nekim jeftinijim:

Kada se desi da je boca losiona pri kraju, neki saloni je dopune jeftinijom zamenom u cilju uštede novca, dok vi plaćate istu cenu.

Nekvalifikovani radnici:

Dešava se da radnici u salonima za nokte nisu kvalifikovani za pružanje usluga manikira i pedikira te vam rezultati mogu biti bolni i izazvati probleme (krvarenje ili pucanje noktiju) što dovodi do većeg troška zbog popravljanja štete. Proverite na internetu kritike bivših i sadašnjih korisnika usluga salona za koji ste se opredelile. Proverite da li imaju dozvolu za rad, kao i sertifikat zdravstvene inspekcije na vidnom mestu.

[adsense_inserter id=”12825″]

Instrumenti moraju biti sterilisani za 10-15 minuta:

Svi instrumenti koji se koriste za manikir i pedikir moraju se sterilisati posle svakog klijenta najmanje za 15 minuta. Takođe, kada za noge treba da se napuni vodom i sredstvom za dezinfekciju nakon svakog klijenta na oko 10 minuta. Međutim, kada u salonu nastane gužva i trka, nema šanse da će stilisti odbiti nekoga ili pustiti ga da čeka zato što moraju očistiti svoje instrumente.

Gel i akril za nokte mogu biti rizični:

Prečesto stavljanje gela ili akrila na nokte može ih potpuno uništiti (lišiti ih strukturnih elemenata – keratina, sumpora, kalcijuma, kalijuma i selenijuma). Dužnost manikira je da vas na to upozori.

izlivanje noktiju gelom

*******************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*******************

error: Content is protected !!