Gel-lak: 7 korisnih saveta ako ga redovno stavljate

gel lak

Postoji razlog zašto je gel-lak postao toliko popularan: praktično je neuništiv, neverovatno se sija, i nudi se u svakom nail salonu. Najbolje od svega je što je rizik od ljuštenja i krunjenja laka – skoro nepostojeći, i to nekoliko nedelja. Gel lak se sastojci od jačih sastojaka koji čvršće prihanjaju za nokatnu ploču, u odnosu na tradicionalne lakove, tako da mogu izdržati više od dve nedelje nošenja. Oni su mnogo fleksibilniji, zato ne otpadaju sa nokta, suše se u UV ili LED lampi i uklanjaju se soak-off metodom. Ovo su činjenice koje svi znamo. Ali – ukoliko ste redovna korisnica gel-laka, ove savete morate znati!

Ovo morate znati, ako redovno radite gel lak!

#1: Odmorite nokte između dva gel-laka

Bilo da radite običan ili gel lak, istina je da regularni manikiri oslabljuju prirodne nokte. Proces manikira može dovesti do dehidratacije i stanjivanja nokatne ploče. Osim toga, konstantno nošenje gal laka vas sprečava da detektujete stanje noktiju: infekcije, modrice, povrede, tumore. Osim toga, debeli sloj trajnog laka blokira nokat u transferu kiseonika. Zato bi trebalo da pustite nokte da “dišu” između dva lakiranja gel-lakom.

#2: Sastojci gel-laka su važni

Pripazite se toksičnog trija: karcinogena koji su prisutni u manje kvalitetnim gel lakovima. To su formaldehid, toluen i dibutil-ftalat (DBP). Posle kliničkih testiranja, sa visokim dozama, zaključeno je da ovi sastojci izazivaju upalu, uz ostale neželjene efekte, poput remećenja rada jetre i tiroide žlezde. Na sreću, većina stručnih manikir tehničara ne koristi lakove sa štetnim sastojcima.

gel lak

#3: Ograničite izlaganje UV i LED lampi

Gel-manikiri nisu najbezbednija opcija za osobe koje su osetljive na UV zračenje. UV doza koju dobijate tokom sušenja laka jeste kratka, ali je intenzivna. Tokom vremena, ovo zračenje se nagomilava i može uzrokovati oštećenje kože. Slično važi i za LED lampe: one su stekle popularnost jer brže suše gel-lak, a za njih važi mišljenje da su bezbednije. Iako ljudi pogrešno misle da one ne koriste UVA zrake da suše lak, zapravo ih koriste – i to one sa većim intezitetom talasne dužine, kako bi skratile vreme sušenja. Dermatolozi savetuju da na kožu ruku nanesete SPF kremu, 20 minuta pre nanošenja gel-laka.

#4: Zamislite gel lak kao tečni akril

Sigurno ste se pitale nekad kako gel-lak stoji toliko dugo? Hemijski sastav gel laka varira od brenda do brenda, ali najveća razlika u odnosu na klasični lak je to što se gel verzija suši ispod UV ili LED svetla, dok se običan lak suši na vazduhu. Sušenje gel-laka podrazumeva lampu, jer se tako stvara stvrdnuti sloj koji je trajan.

Povezano: 7 saveta za besprekorno nanet gel lak za početnice

#5: Vruća voda šteti gel-laku

Najveći neprijatelj gel-laka je vruća voda – stoga je otapanje najbolja metoda njegovog skidanja. Duže kupke ili tuširanje pod vrućom vodom mogu uzrokovati podizanje laka sa nokatne ploče. Zato je najbolje da izbegavate ovu praksu, ili da nosite gumene rukavice dok perete sudove.

#6: Soak-off proces može biti štetan

Dok gel manikir traje sve dok niste spremna da ga skinete, sam proces skidanja može biti izuzetno štetan. Natapanje noktiju u acetonu, ispod aluminijumske folije može ostaviti nokte isušenim i krtim. Nakon skidanja folije, nail tehničar će vam zguliti lak metalnom alatkom, ili će dodatno koristiti i turpiju. Ovo može uzrokovati dodatnu traumu za nokte. Zato se postarajte da idete kod stručnog manikira, koji će nežno ukloniti gel lak.

#7: Hidrirajte kožu posle skidanja gel laka

Veoma je važno da nakon soak-off metode dobro hidrirate kožicu oko nokta, kao i sam nokat. Koristite jake emolijente ili noćne maske, koje će rehidrirati nokat i reparira kožicu okolo.

Mi vam predlažemo NSP Nail Therapy masku za ruke.

Pročitajte još i: Kako da skinete gel lak sa noktiju kod kuće?

error: Content is protected !!