Vodič: Kako da tretirate urasle nokte na stopalima kod kuće?

urasli nokti

Kada vam se nokat uraste, to može biti veoma bolno i neugodno iskustvo. Mnogi faktori mogu doprineti urastanju nokta, poput uskih cipela, genetike i neodržavanja stopala. Bez obzira na uzrok, znajte da i kod kuće možete tretirati ovaj problem. U nastavku otkrijte kako!

Šta je tačno urastanje nokta?

Prema mišljenju dermatologa, urasli nokat se dešava kada deo nokta počinje da urasta u kožu koja ga okružuje. Uzrok urastanja noktiju varira, a zajedničko im je da izazivaju zapaljenje područja. Simptomi urastanja noktiju su: crvenilo, otok, i bol u koži koja okružuje nokat. Pojava gnoja ispod kože je indikacija i moguće infekcije, što zahteva medicinsku pomoć.

urasli nokti

Kako tretirati urasli nokat kod kuće?

Postoji više načina, odobrenih od strane dermatologa, kako sve možete tretirati urasle nokte kod kuće. Najpre, uzdržavajte se od nošenja uske obuće, jer ovo  može pogoršati bol i usporiti proces zaceljenja. Potom, pređite na topikalne preparate. Potopite stopala kako biste olakšali neugodnost. Iskoristite kupku od belog vinskog sirćeta i vode, jer sirće ima antibakterijsko dejstvo. Trebalo bi da nanosite antibakterijsku kremu na ugroženu područje. Urasli nokti su skloni bakterijskim infekcijama, a korišćenje kreme protiv bakterija može sprečiti i treirati ove infekcije.

Takođe, držite stopala podignutim, kako biste poboljšali cirkulaciju, smanjili otok i olakšali bol. Postavite jastuk ispod stopala dok spavate, kako biste održavali nivo.

Koliko dugo je potrebno da se vidi poboljšanje?

Uralsi nokti ne prolaze sami po sebi, uvek. Uz tretman, simptomi bi trebalo da se poboljšaju za oko nedelju ili dve. Ipak, simptomi će se nastaviti ako se uslovi koji podstiču stvaranje uraslog nokta i dalje budu prisutni (poput uske obuće, ponovljene povrede od trčanja itd).

urasli nokti

Kada treba posetiti lekara?

Ako imate brige oko pojave infekcije, ili kućni tretmani ne daju rezultate, veoma je važno da potražite pomoć lekara. Svaki simptom koji se pogoršava je razlog za momentalnu medicinsku pomoć. To su: crvenilo, otok, bol, toplota, osetljivost kože. Takođe i prisutnost temperature, drenaža gnoja ili neke druge tečnosti iz  nokta.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!