Otkrivamo: Da li možete šampon koristiti kao gel za tuširanje?

Svi smo iskusili situaciju – možda ste na letovanju i zaboravili ste da ponesete neku od ključnih bočica ili jednostavno više nemate gela za tuširanje, a niste se setili da kupite na vreme. Zato ste istisnuli par pumpica šampona, koji će poslužiti kao privremeno rešenje za gel za tuširanje. Ali, ali da ove brzinske zamene mogu uraditi posao? Dermatolozi otkrivaju da li smete da naizmenično koristite ova dva proizvoda.

Kako se gel za tuširanje i šampon razlikuju?

Gelovi za tuširanje su formulisani za različite tipove i brige kože (poput suve, masne ili kombinovane). Zbog toga, gelovi za tuširanje imaju višu pH vrednost nego šamponi i sadrže sastojke koji neguju kožu, poput glicerina. Takođe, gelovi za tuširanje imaju veći procenat surfaktanata, koji rastvaraju nečistoću i prljavštinu koja se taloži na koži tela tokom dana. Dermatolozi savetuju da uvek potražite gelove za tuširanje koji sadrže elemente koji obnavljaju barijeru kože, poput lipida i proteina, kao i ceramida.

Šamponi, s druge strane, su formulsiani da čiste kosu. Kako bi to uradili, koriste sastojke koji kožu mogu ostaviti lepljivom.

Da li smete koristiti šampon umesto gela za tuširanje?

Dermatolozi se slažu da je to moguće, ali da li je to dobro za kožu tela – ostaje kao neko drugo pitanje. Oni će uvek savetovati da vam to ne postane redovna praksa, jer šamponi ne hidriraju kožu i imaju drugačiji nivo pH vrednosti. Šamponi uklanjaju više masnoće nego gelovi za tuširanje, što može dovesti do veoma isušene kože. To je u redu da primenjujete s vremena na vreme. Šamponi su zapravo čistači za skalp, a skalp je koža slična onoj na ostatku tela, iako šamponi mogu sadržati sastojke koji su prejaki za kožu tela.

Ipak, ako pomislite da kosu operete gelom za tuširanje – ovo je veći problem. Gel za tuširanje neće efikasno ukloniti masnoću i zagađivače iz kose i sa kože glave. Zato mogu isušiti kosu. Bez ovih sastojaka, kosa će vam biti krhka i masnjikava posle pranja.

Šta možete koristiti umesto gela za tuširanje?

Dermatolozi preporujčuju, da ako nemate pri ruci gel za tuširanje, iskoristite gel za čišćenje lica ili piling za lice kao mnogo bolju alternativu. Ovi proizvodi su namenjeni za kožu, tako da daju bolje rezultate. Iako je korišćenje pilinga za lice na velikoj površini tela nešto što se čini kao rasipanje, ipak ovo nudi temeljnije čišćenje kože tela od šampona ili gela za umivanje. Ako želite jače čišćenje, potražite preparat za umivanje na bazi AHA/BHA kiselina.

Finalno mišljenje

Ako nemate drugu opciju, šampon će odlično očistiti vašu kožu tela, ali neka vam to ne pređe u naviku. Iako su slične teksture i zapremine, šamponu fale određeni sastojci za negu kože koji je mogu isušiti i lišiti njenih prirodnih masnoća.

error: Content is protected !!