Mi pišemo, neki “pozajmljuju”

By  |  2 Comments

Najpre želimo da vam se izvinimo zbog sadržaja teksta na koji niste navikli od nas. Nažalost, sada je situacija takva da nam ne preostaje ništa drugo nego da reagujemo.

Portal Mogu ja to sama, prešao je granicu pristojnosti, kolegijalnosti i poslovnog morala kada je bez ikakvog odobrenja, navođenja izvora i linkovanja, kopirao i objavljivao naše autorske tekstove. Tačnije, tada smo problem primetili a po datumima tekstova vidimo da traje već duže vreme.

Mi smo, kao lepo vaspitani i kolegijalni, obavestili njihovo uredništvo o problemu koji je nastao. Urednica portala MJTS je potvrdila neverovatnu sličnost tekstova (čitaj: jedan od tekstova je prekopiran u potpunosti, a drugi je delimično izmenjen, što našim pravilima korišćenja i CC licencom nije dozvoljeno, oba bez izvora i linka) i obećala da će tekstovi biti uklonjeni. Pristali smo na izvinjenje i dato obećanje.

Međutim, tekstovi ne samo da nisu uklonjeni već su perfidno izmenjeni, jedan u potpunosti a drugi delimično tako što je na njega samo dodato par rečenica, što je, ponavljamo, izričito zabranjeno. Nažalost pošto ni nakon našeg ponovnog protesta pomenuti portal nije održao obećanje, mi smo odreagovali verujući da to nisu jedini sporni tekstovi. I zaista za samo 5 minuta pronašli smo još prekopiranih i “pozajmljenih” tekstova sa Lepotice, bez navođenja izvora i linka! To ćemo sada podeliti sa vama. Obratite pažnju na datum kada je koji tekst objavljen.

Primer kompletno prekopiranog teksta sa izmenom redosleda stavki i par dodatih rečenica:

tekst je na portalu objavljen 29.08.2013.

tekst je na portalu objavljen 29.08.2013. /print screen Lepotica

tekst na MJTS objavljen 30.03.2015.

tekst na MJTS objavljen 30.03.2015. /print screen MJTS

*Kliknite na fotografije za uvećanje

Izuzetno je važno da napomenemo da smo ove fotografije objavili upravo zato što pomenuti portal može opet da dođe u iskušenje da naš tekst izmeni (ponovo napominjemo, to NIJE DOZVOLJENO!) ne navodeći link i ne uklanjajući tekstove i pokuša sve da zataška.

S pravom se pitamo, koliko još naših tekstova je ovaj portal “pozajmio”? (još primera pogledajte u dnu tektsa).

Kriza autorstva ili bezobrazluk?!

Da ne bude zabune, portali koji se bave sličnom tematikom obrađuju i slične teme i niko ne može da zabrani konkurenciji da prepričava ono što vi objavite, ali da se to radi na tako transparentan, bezobziran i neprofesionalan način, to je nedopustivo! Da li je posao autora navedenog portala da u toku dana prelistaju druge portale, prikupe ideje i prionu na posao – kompletno kopiranje ili eventualno blago doterivanje tuđeg sadržaja i objavljivanje? Sigurni smo da ovaj tekst neće biti obrađen na navedenom portalu :).

Pomenutom portalu, čak smo i ponudili da u svojoj krizi autorstva slobodno koriste naše tekstove ali po pravilima po kojima naš sadržaj preuzimaju mnogi veliki i ugledni portali. Mi smo svesni da je naš sadržaj kvalitetan i zato ga vrlo rado delimo sa drugima koji poštuju naše autorstvo i igraju fer i korektno.

Drage kolege, autori portala i blogova, zaštitimo svoj sadržaj i autorska prava!

Bravo MJTS, pa vi zaista sve možete same – da objavite! Da napišete, ipak malo teže.

Prilog:

Primer minimalno prepričanog teksta sa prekopiranim delom teksta:

Tekst je prepričavan rečenicu po rečenicu i na kraju je “autora” napustilo strpljenje, pa je deo teksta u potpunosti prekopiran. Izvor i link nigde nisu navedeni.

tekst objavljen 21.12.2015./print screen Lepotica

tekst objavljen 21.11.2014./print screen Lepotica

tekst objavljen /print screen MJTS

tekst objavljen 02.12.2014. /print screen MJTS

*Kliknite na fotografije za uvećanje

Primer delimično preuzetog teksta:

Izvor i link nigde nisu navedeni.

tekst objavljen 10.03.2015./print screen Lepotica

tekst objavljen 10.03.2015./print screen Lepotica

tekst objavljen 26.04.02015./print screen MJTS

tekst objavljen 26.04.02015./print screen MJTS

*Kliknite na fotografije za uvećanje

Autor teksta: osnivač portala Lepotica.rs, Jelena Preradović

2 Comments

 1. Erna

  13.05.2015. at 19:55

  Vise se ne zna ko je original. Sve samo neke kopije, pratim bas Lepota&Zdravlje, Telegraf i vas, gotovo pa svi tekstovi isti. Jadno.

  • GospodjicaJ

   14.05.2015. at 08:59

   Draga Erna,

   Hvala Vam što nas pratite 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!