Post-letnja šminka: Kako da prekrijete fleke i hiperpigmentacije na licu?

fleke od sunca

Taman ste naneli tečni puder, korektor i prah-puder na lice, a već vidite da vam se fleke i hiperpigmentacije od letovanja i dalje jasno vide. O čemu se radi? Ako ste bili nepažljivi na letovanju, te niste redovno nanosili SPF zaštitu, ili vam je koža jednostavno osetljiva na UV zrake – ne očajavajte. Postoji način da ih prekrijete šminkom, dok ujedno radite na njihovom otklanjaju (sezona kiselina i retinola samo što nije počela!). U nastavku vam otkrivamo kako da prekrijete ove pigmentne fleke i uživate u ujednačenom tenu, bez da iko zna kako se niste pazile na suncu!

Korektor visoke pokrivne moći je vaš adut

Kako biste prekrile jake pigmentne fleke, biće vam potrebno nešto dosta jače od light korektora. Odaberite jak, full-coverage korektor, kremaste guste teksture koji ćete naneti samo na regije sa flekama. Kada kupujete ovaj tip proizvoda, odaberite onaj u nijansi vaše kože, a ne u nijansi fleke (jer ćete opet rizikovati da vam deo lica bude tamniji od ostatka).

fleke od sunca

Postupak nanošenja šminke za prekrivanje fleka

Korak #1: Hidrirajte kožu pre svega

Počnite sa čistom i suvom kožom, na koju ste naneli kremu za lice. Ovaj korak je posebno važan ako imate suvu ili zrelu kožu – na taj način nijedan tečni ili praškasti proizvod neće izgledati neprirodno niti “cakey”. Pustite da se krema upije neko vreme pre nanošenja ostatka šminke.

Korak #2: Nanesite SPF kremu

Ako se šminkate ujutru, ne zaboravite da nanesete SPF kremu – posebno ako ste skloni stvaranju fleka na koži.

Korak #3: Odaberite pravi alat za šminkanje

Četkica “bockalica” sa dve vrste dlačica je idealna za pružanje veće pokrivne moći, nego što to čini sunđer. Isprobate “fluffy” sintetičku četkicu za senku ili korektor, za preciznije nanošenje.

fleke od sunca

Korak #:4: Nanesite tečni puder i korektor

Istisnite malu količinu tečnog pudera na nadlanicu. Imajte na umu da većina formula za kamuflažu ima veoma brzo vreme sušenja, tako da treba da brzo radite sa puderom. Nanesite tečni puder i izblendajte ga ka spolja. Ako vam je potrebna jača pokrivna moć na nekim mestima, utapkajte kremasti korektor.

Korak #5: Sve fiksirajte puderom u kamenu

Kako biste “setovali” šminku i sprečili njen transfer i razmrljavanje, koristite “powder foundation” (nasuprot prozirnog pudera). Ovako ćete dobiti dodanu pokrivnu moć i u potpunosti ćete fiksati tečni proizvod ispod njega. Koristite pokrete utapkavanja u kožu.

error: Content is protected !!