Kako da se našminkate prema boji očiju?

sminka prema boji ociju

Verovatno ste dosad primetili da vam određene nijanse senki za oči bolje stoje nego druge. S nekim bojama vaše oči deluju istaknuto, krupno i zavodljivo, dok vam uz druge oči izgledaju sitnije i umorno. Trik je u odabiru pravih nijansi prema boji vaših očiju. Saznajte kojim nijansama senki morate osvežiti vašu make-up kolekciju, kako biste dodatno istakli vaše smeđe, zelene ili plave oči.

Komplementarne boje

Sistem boja je uređen prema takozvanom krugu boja (color wheel). Nijansa koja će najbolje istaći vašu boju očiju se nalazi na suprotnom kraju unutar ovog kruga. Tako će zelenu boju najbolje istaći njena komplementarna ljubičasta, plave oči će zablistati uz pomoć braonkastih senki, dok smeđe oči treba da istaknete zelenim i tamno plavim senkama. Ipak, pravila nisu ovako kruta, ali trebalo bi da ih imate na umu ukoliko želite da vaša jedinstvena nijansa očiju dođe do izražaja.

A post shared by Haley Dyer (@inkyscrapper) on

Šminka za smeđe oči

Smeđe oči su veoma zahvalne za šminkanje, jer njima stoje gotovo sve nijanse senki. Međutim, najbolje ćete ih istaći senkama u tamno ljubičastoj nijansi, šumski zelenoj i maslinasto zelenoj boji, ali i različitim nijansama zlatne i bronzane. Duboke teget nijanse u kombinaciji sa svetlije sivim odlično stoje smeđookim devojkama. Što se tiče braon nijansi senki, birajte toplije nijanse koji više vuku na bakarnu, zlatnu i čokoladno smeđu, nego hladnije poput taupe nijansi, s kojima vaše oči mogu delovati umorno.

Mi vam predlažemo City Color mono senke u nijansama: Pharaoh (topla zlatna nijansa) i Empress Teal (duboka mat zelena).

A post shared by @obsessed_with_colors on

Odličan trik koji stoji smeđim očima je tirkizna olovka naneta na donju vodenu liniju, jer će plavo zelena nijansa olovke učiniti da braon nijansa očiju dođe do izražaja.

Ekperimentišite i sa ajlajnerom – osim klasičnog crnog, isprobajte šumsko zeleni, bakarni, a za posebne prilike – zlatni ajlajner pun šljokica će sigurno usmeriti pažnju na vaše kestenjaste oči.

Šminka za zelene oči

Zelena boja očiju je najređa nijansa, i ima je tek oko 2% svetske populacije. Vaša komplementarna nijansa iz kruga boja je ljubičasta. Ipak, morate pogoditi savršenu nijansu ljubičaste koja će ujedno pristajati i vašem podtonu kože. Ukoliko vam ten više vuče na roze, opredelite se za hladnije ljubičaste boje, koje u sebi sadrže malo sive. Ako vam je ten više žućkast, odnosno maslinast, slobodno se igrajte sa toplim ljubičastim bojama, u kojima ima malo crvenog podtona.

Uz zelene oči se odlično slaže i veliki broj smeđih i bronzanih nijansi, koje će delovati kao kontrast uz svežinu vaših očiju. Opredelite se za kombinaciju mat i šimer smeđih senki, koje imate u svakoj neutralnoj paleti senki. Svežinu zelene boje očiju dodatno istaknite iscrtavanjem donje vodene linije kapka olovkom u bež nijansi.

Mi vam preporučujemo ljubičastu mat senku City Color Aubergine kao i zemljane nijanse iz njihove Color Basic palete u broju 11.

Vašim očima za dnevnu varijantu će odlično pristajati smeđi ajlajner, dok crni sačuvajte ipak za večernje prilike. Ljubičasti metalik ajlajner će dodatno istaći vaše oči, pa je pravo vreme da ga uvrstite u neseser!

Šminka za plave oči

Plava boja očiju spada u hladne nijanse, pa imajte na umu da će uz njih najbolje ići tople nijanse, koje će “ugrejati” ledeno plavetnilo vaših očiju. Vaša komplementarna boja je smeđa, tako da se orijentišite na nju, prilikom odabira senki. Nijanse iz porodice smeđih će vam isto odlično pristajati: bakarne, bordo, boja bele kafe, čokoladno smeđa, terakota. Za dnevni izgled možete se opredeliti i za nežne nijanse poput boje kajsije, roze, boje pudera itd.

Naša preporuka su City Color mono senke u nijansama: Creamsicle (mat kajsijasta) i It’s a girl (bordo metalik).

A post shared by Maja Galba (@dashofblue_makeup) on

Za veče idealna kombinacija koja će istaći vaše oči je sivi smokey eye. Ipak, ne preterujte sa previše tamnim senkama – njih čuvajte samo za spoljašnji ugao oka. Radije odaberite svetle i srednje sive senke koje će istaći plavetnilo vaših očiju.

Crni ajlajner će uz vaše oči delovati previše grubo, pa za dan birajte smeđe i taupe nijanse kojima ćete izvući mačkastu liniju. Za veče se možete poslužiti trikom da iznad linije crnog ajlajenr nanesete i srebrni šljokičasti ajlajner. Ova kombinacija će izgedati savršeno na plavim očima.

zlatna senka za oci
smeđe oči
senka za zelene oci
zelene oči
senka za plave oci
plave oči

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!