Konturisanje KREMASTIM proizvodima za početnike – tutorijal

kremasto konturisanje

Konturisanje je tehnika naglašavanja crta lica koji verovatno nikada neće iščeznuti. A i zašto bi kada u par poteza četkicom možemo dobiti instant naglašene jagodice, uže lice i uži nos. Konturisanje praškastim proizvodima je uvek bilo u fokusu svih tutorijala, ali mnogo manje se priča o kremastom konturisanju. Zato vam donosimo “korak po korak” tutorijal kako da savladate i ovu tehniku konturisanja – i verujte – veoma je lako!

Šta je kremasto konturisanje?

Konturisanje kremastim proizvodima podrazumeva da kontur linije i područja za hajlajt naglašavamo make-up proizvodima kremaste teksture. Dakle, za ovu tehniku su najpraktičniji kontur stikovi (mnogi brendovi su izbacili svoju verziju), ili tečni korektor u odgovarajućoj kontur i hajlajt nijansi, čak i tečni ili kremasti puder koji nam je pretaman. Za početnike savetujemo da nabavite neki od popularnih kontur stikova, sa kojima ćete u par poteza iscrtati i ublendati željene konture i hajlajt.

Woman doing contouring on her face

Ono što će vam od pribora trebati  za kremasto konturisanje je beauty blender ili uska pljosnata ili kosa kontur četka od sintetičkih vlakana za blendanje.

Mi vam preporučujemo City Color Beauty Blender sunđer, idealan kako za početnike tako i za profesionalce.

Naravno, za dan birajte 1-2 nijanse tamniju kontur, odnosno hajlajt boju, dok za večernje prilike možete otići i 3-4 nijanse u oba smera za dramatičniji efekat.

Za koga (ni)je kremasto konturisanje?

Ova tehnika je idealna za devojke sa suvom kožom, na kojima se praškasti proizvodi jako uvlače u suve delove i ne izgledaju lepo. Kremasta tekstura će pružiti koži satenski finiš i blistavost. Osim toga, ova tehnika je zgodna za devojke koje stalno žure, jer ste bukvalno gotovi za nekoliko minuta (naravno ako ste izvežbani).

Attractive woman doing make-up on face.

Kremasto konturisanje treba da izbegavaju devojke sa masnom i problematičnom kožom, jer dodatni sloj kremastog proizvoda na masnoj koži će učiniti da se on pomera, klizi i deluje neuredno i masno. Takođe, kremasto konturisanje izbegavajte  na visokim temperaturama, iz istih razloga – skliznuće od znoja i sunca, i ostavljaće tragove po garderobi.

Make-up pravilo: ne mešajte teksture

Kada je reč o slojevitom šminkanju – ne zaboravite make-up pravilo: kremasti prozvodi se stavljaju preko kremastih, a praškasti preko praškastih! To znači da kremaste konture treba radite PRE fiksiranja cele šminke puderom u kamenu ili prahu – dakle, direktno preko tečnog pudera. Na taj način će se konture lepše blendati i stopiti sa kožom. Tek nakon konturisanja, fiksirajte celo lice transparentnim puderom u prahu. Ukoliko biste radili krem konture preko fiksiranog tena, mogli biste dobiti flekave i neuredne konture koje se teško blendaju.

Kremasto konturisanje – tutorijal

Korak 1 – kontur nijansa

Nanesite kontur stik (ili tamni tečni korektor) na područja koja inače konturišete: ispod jagodične kosti, stranica čela, duž ivica nosa, i linija brade. Stikovima je veoma jednostavno da iscratate ove linije. Probajte najpre sa manje proizvoda – pa nakon blendanja procenite da li vam treba još.

Korak 2 – blendanje kontura

Ove kontur linije izblendajte vlažnim beauty blender sunđerom za najprirodniji finiš. Ako volite oštrije i naglašenije konture, opredelite se za gustu sintetičku četku kojom ćete stopiti konture sa kožom.

kremasto konturisanje
Youtube/Printscreen

Korak 3 (opcionalan) – kremasto rumenilo

Ako želite totalni kremasti look, opredelite se za kremasto rumenilo, u stiku ili kompaktnom pakovanju. Nasmešite se i utapkajte ga blago na vrhove jagodica i izblendajte ga prstom za suptilni nagoveštaj boje.

kremasto konturisanje
Youtube/Printscreen

Korak 4 – kremasti hajlajter

Sada je red da privučemo dodatnu svetlost na istaknute tačke lica! Nanesite kremasti hajlajter na klasična hajlajt područja: vrhovi jagodica, ispod obrve, vrh nosa, i Kupidonov luk (iznad gornje usne). Izblendajte hajlajter beauty blenderom ili prstima za suptilniji finiš.

kremasto konturisanje
Youtube/Printscreen

Ako imate kožu sklonu prosijavanju, možete uraditi dodatni korak a to je da fiksirate kremaste konture bronzerom u kamenu kako se one ne bi skliznule u toku dana. Isto možete uraditi i sa hajlajterom – za intezivniji efekat dodajte mrvicu praškastog hajlajtera.

Ako ipak niste dovoljno vične za kremasto konturisanje, tu je uvek dobro staro praškasto konturisanje uz pomoć City Color Kontur palete broj 1 ili 2.

Video tutorijal za kremasto konturisanje pogledajte ovde:

error: Content is protected !!