Zašto ne treba da nosite šminku dok TRENIRATE?

treniranje sa šminkom

U eri društvenih mreža i pritiska da se izgleda uvek spremno za selfi, postalo je više nego uobičajeno da se šminka nosi čak i na bazenu, teretani i u drugim sportskim aktivnostima. Koži je ipak, potrebno da diše, pogotovo dok imate pojačanu fizičku aktivnost jer znojenje pospešuje izbacivanje sebuma kroz pore. Na koje sve načine štetite vašoj koži ako nosite šminku dok trenirate, pročitajte u nastavku teksta.

Od nedavno, teretane više nisu mesta gde smemo da izgledamo najgore moguće, da se znojimo i dahćemo dok se naprežemo na traci za trčanje. Trend je da i dok treniramo, izgledamo najbolje i najprivlačnije moguće. Zato je prava retkost videti žene bez šminke, koje treniraju u svom najprirodnijem izdanju. Ipak, žene koje se šminkaju u ovim okolnostima ne znaju da na taj način štete svojoj koži na više načina. Otkrivamo o čemu se zapravo radi, i zašto treba da skinemo šminku pre odlaska na trening.

Na trening bez šminke

Zašto ne treba da trenirate sa šminkom?

Zapušavate pore

Kako se vaša koža znoji i pojačano masti tokom vežbanja, pore moraju da budu slobodne od šminke kako bi povećana količina vode i sebuma mogla da izađe. Šminka je kreirana tako da stoji na površini kože i da se ne upija kao što to rade kreme. Kada vežbamo, toplota tela i lica se povećava, a na taj način se povećava i moć njenog upijanja. Ovo će izazvati blokiranje i zapušenje pora, dakle – brojne mitisere i bubuljice. Na ovo posebno treba da obratite pažnju ako imate problematičnu kožu.

Raširićete pore

Ako kontinuirano trenirate sa slojem pudera, pored zapušenja i blokiranja pora, uzrokujete i njihovo neminovno širenje. Pore će se raširiti bespovratno, jer svi znamo koliko ih je teško suziti nakon ovoga. Zato trenirajte bez ikakve šminke na licu i iskusite sve prednosti koje fizička aktivnost ima na kožu lica.

Povezano: Smanjite proširene pore – DIY + preporuke proizvoda

Moguće su bubuljice

Suva koža će biti još suvlja

Ako mislite da je nošenje šminke za vreme treninga problem samo masnokožaca, varate se. Ako je vaš tip kože suv, ili patite od dehidriranosti, treniranje sa šminkom na licu može samo da pogorška stvar. Naime, kisela pH vrednost znoja može uzrokovati iritaciju i osećaj zatezanja kože, pogoršavajući dermatitis. Zato dobro hidrirajte kožu pre odlaska na trening, a šminkanje ostavite za posle treninga.

Šminka na očima će se razmazati

Ako ste pomislili da je jedino nošenje šminke na licu problematično, razmislite dvaput. Isto važi i za šminku na očima – maskara, ajlajner, senke. Sve će se to razmazati pod uticajem znoja i mašćenja, tako da ćete trening završiti kao rakun. Ne govorimo samo o estetskom momentu – razmrljana šminka vam može ući u oči, i eto vam nepotrebne iritacije. Isto važi i za vodootporne formule. Rumenilo vam je takođe nepotrebno jer ćete se prirodno zarumeneti od vežbanja.

Razmazaće vam se šminka dok trenirate

Zadržavate toksine na koži

Sloj šminke predstavlja barijeru između kože i njenog prirodnog mehanizma regulisanja telesne temperature, zadržavajući znoj koji sadrži toksine i druge štetne materije – na površini kože. Poenta znoja je da osim hlađenja lica i tela pruža i “unutrašnju” detoksikaciju. Ako nosite sloj šminke, znoj ne može da ispari i odbaci toksine jer je zarobljen ispod sloja pudera.

Vežbanje donosi blistaviji i lepši ten

Osim svih navedenih problema, nošenje šminke je apsolutno nepotrebno, jer sama fizička aktivnost ima mnogo benefita na kožu lica. Ubrzava se cirkulacija, a znoj vrši detoksikaciju, što donosi svež, blistav ten koji zrači.

Treniranje daje blistavost koži

Saveti plus:

  • Ako vežbate na otvorenom – krema za zaštitnim faktorom od sunca je obavezna! Ne želite da trening završite s flekama i oštećenjima od sunca koje neminovno donose i prerano starenje.
  • Posle treninga obavezno se umijte, ispilingujte lice i nanesite laganu kremu koja će hidrirati kožu. Videćete kako vam je koža sve lepša i lepša što duže trenirate.
  • Nemojte nanositi kremu za lice neposredno pre početka treninga, jer se neće dovoljno upiti. Od znojenja i toplote lica, počeće da se topi i masti po vašem licu, a to nikako ne želite.
  • Ako baš ne možete bez trunke šminke, preporučujemo vam da korektorom prekrijete u tačkicama nepravilnosti na licu i eventualno da nosite labelo u boji na usnama.

Pročitajte još i: 5 stvari koje treba da radite nakon vežbanja

Vežbanje za one koji ne vole klasične treninge – 3 predoga

 

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!