(Za)uvek lepe

Kožu lica je neophodno negovati, bez daljnjeg. Ali, ta nega se razlikuje zavisno od naših godina i tipa kože.

Nega kože lica 20-tim

U dvadesetim obično nismo sigurni na koji način kožu treba negovati. Najbolje je koristiti lagane preparate, npr.gel za umivanje treba da ima neutralni PH koji ne narušava prirodni nivo kiselosti. Ukoliko je koža masna potrebno je čistiti je tonikom bez alkohola. Za masnu i kombinovanu kožu lica neophodno je da bude hidrirana, tako da je dobro izabrati serume, losione i gelove sa hidratantnom formulom i hijaluronskom kiselinom.

Krema za lice se nanosi samo ako je koža suva, dok je zaštita od sunca neophodna tokom cele godine. Dubinsko čišćenje kože poželjno je jednom mesečno, da se ne bi stvarale bubuljice i ublažili mitiseri.

Kozmetika u 30-tim  i 40-tim

Kako starimo mi, stari i naša koža. Tako sva oštećenja od sunca, pušenja, alkohola, stresa i nečistoća polako počinju da se vide na našem licu. Polako počinje da se usporava proizvodnja elastina i kolagena, nastaju prve bore i pigmentacija. Pametan izbor predstavljaju proizvodi namenjeni početnoj fazi starenja kože, a ukoliko imate i akne poželjno je da preparati sadrže siicijumsku kiselin ili čajevac. Za područje oko očiju postoje antiridi za prve znake starenja, pošto se prve bore upravo prvo pojave oko očiju.

Eh te 40-te, 50-te…

Kako ulazimo u četrdesete, osim borica oko očiju i usana, koje u ovom životnom razdoblju postaju dublje, pojavljuju se i one na čelu. Kako godine prolaze, koža postzaje sv suvlja i osetljivija, a elastičnost se smanjuje jer je kolagena i elastina sve manje. Zato je to pravo vreme da se počne sa korišćenjem anti-age preparata. Nega kože treba da se zasniva na preparatima za čišćenje koji nikako e smeju da isušuju kožu, a noćna krema i serum postaju neizostavni. Ono što takođe ne sme da se zaboravi je nega vrata, koji kao i ruke najviše odaju godine.

Sa pedesetim dolazi do naglog pada proizvodnje estrogena i nivoa sebuma i stim u vezi do gubitka vlage, suvoće i perutanja koža. Bore oko nosa i usana sve su dublje, a koža opuštenija. Krema za lice u ovom periodu treba, pored lipida, da sadrži i fitohormone na bazi soje ili koenzim Q10. Da bi se bore momentalno popunile koristi se hijaluronska kiselina, čiji nedostatak u koži upravo i dovodi do njihovog nastanka. Takođe, preporučuje se redovno korišćenje intenzivnih preparata sa kolagenom.

I upamtite, lepota i nega su stvar odluke, ne godina. Unutrašnji osećaj zadovoljstva odražava se na naš spoljašnji izgled i na to kako nas drugi doživljavaju.

error: Content is protected !!