Parfemski trend za 2023: Mirisne note ruže su popularnije nego ikada

parfemi sa ružom

Svi parfemski ljubiteljei će se složiti da smo predugo pričali o parfemima sa notama vanile, mošusa i sandalovine. Prošlog leta, bili su popularni “slani” mirisi (“savoury girl summer”) – oda zelenim slanim i svežim parfemima, koji su s trona skinuli slatke i gurmanske mirise koji su popularni u prošlosti. Možda je to zato što trendovi sada generalno teže mekšim, lakšim i nežnijim pristupima životu, pa samim tim i parfemi moraju biti takvi. Zato većina trenutno viralnih parfema sadrži najskromniju mirisnu notu ikada – ružu. U nastavku saznajte više o tome zašto su parfemi sa mirisom ruže ponovo popularni!

Zašto miris ruže ima lošu reputaciju?

Dugi period, ruža je imala neverovatno lošu reputaciju da miriše na “bake”, retro, zagušljivo. Ipak, na TikTok-u, ruža trenutno predstavlja mirisnu notu broj 1. To nije bilo oduvek. I ružino ulje i ružina vodica predstavljaju najstarije sastojke u parfemskoj indsutriji, a korisili su se hiljadama godina unazad, u ritualnim i religijskim parksama. Ruža se pojavljvivala i kao sastojak deserta, lekova, pa čak i ljubavnih napitaka. Ovaj cvet su koristili drevni Egipćani, Grci i Rimljani, kao sastojak kozmetike.

parfemi sa ružom

Ruža je kroz istoriju bila i statusni simbol, a i simbol ljubavi, strasti i časti. Otkud onda “staračka” reputacija ove mirisne note? Eksperti tvrde da je to zbog neverovatne popularnosti tzv. “chypre” mirisa, koji su sadržali ekstrakt ruže kao deo mirisne kompozicije. To je jak i zemljani miris, koji se ženama oglašavao kao sexy i zavodljiviji miris u odnosu na tradiocnalne zelene ili nežne cvetne mirise. Svačija baka je koristila “chypre” parfeme, kako bi mirisala mlado, sexy i avangardno. Te mlade žene su sada ostarile, tako da je negativna konotacija mirisa sada vezana za “bake”. U društvu koje se plaši starenja, miris ruže je postao nepoželjan parfemski sastojak.

Ruža kao parfemski sastojak danas

Sve do danas, ruža kao parfemski sastojak patila je od ozbiljnog nedostatka mašte i inovacije. Jedan od glavnih razloga zašto je ruža sad opet popularna, je taj što ih parfimeri sada uparuju sa lakšim, voćnim notama, što ružu čini nosivijom. Ruža se odlično slaže sa svežim, kiselim notama popout bergamota i grepfruta, što miris čini manje slatkim.

parfemi sa ružom

Ruža kao unisex miris

Ako primetite današnje poznate parfeme, primetićete da je ruža postala inkluzivan miris, kada je reč o parfemima – nalazi se i u muškim i u ženskim mirisima. Filozofija da žene treba da mirišu na cveće i vanilu, a muškarci na kožu i duvam jer zastarela i prevaziđena. Ruža je do sada viđena kao ultra-ženstveni miris. Ipak, u kombinaciji sa jakim i dubokim notama, i jači pol može uživati u ovim mirisima.

Najpoznatiji moderni parfemi sa ružom koje ćete obožavati

  • Narciso Rodriguez Narciso Musc Noir Rose
  • Kayali Sweet Diamond Pink Pepper
  • Mancera Paris Roses Vanilla
  • Tom Ford Private Blend Rose Prick
  • Le Labo Rose 31 EDP
  • Carolina Herrera Very Good Girl EDP
  • Fenty Eau de Parfum
parfemi sa ružom

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!