Vodič za dubinski oporavak kose nakon letovanja

oporavak kose

Boravak na moru ili pored bazena je omiljeni način da letujemo. Međutim, ove aktivnosti ostavljaju posledice po kvalitet vaše kose jer su brojni faktori koji utiču na to: hlor iz bazena, so iz mora, sunce (UV zraci), pesak, vezivanje i češljanje mokre kose… Svakodnevno ste izloženi ovim faktorima, pa je čest slučaj da se sa letovanja vratite suve, slamnate i oštećene kose. Ne očajavajte – moguće je da oporavite kosu – uz naš mali vodič!

Hlor, morska so, UV zraci, pesak, vezivanje mokre kose – uzrokuju lomljenje, isušivanje i skidanje prirodnih ulja sa dlake. Još ako se farbate – i vaša boja je sigurno izbledela. Zato posle povratka sa letovanja, prionite na dubinski oporavak kose.

Kako da oporavite kosu posle letovanja: 9 saveta

1. Skratite krajeve

Zanimljiva činjenica je da kosa raste 10 do 15% brže tokom letnjih meseci, ali svakako – ako vam je posle letovanja kosa suva i slamnata, vreme je za šišanje krajeva. Ako čekate predugo na šišanje, rascvetali krajevi se mogu popeti na gore i uzrokovati jođ veću štetu. Uklanjanje oštećenih krajeva je osnova nege i lepe i zdrave kose.

Hair cutting

2. Hidratantni šampon i balzam

Kosa oštećena od sunca i soli očajnički vapi za hidratacijom. Kako biste je nadoknadili, negujte je šamponom i balzamom sa hranljivim sastojcima poput ulja kokosa, jojobe i argana. Izbegavajte šampone sa sulfatima, jer će dodatno isušiti vašu već dehidriranu kosu. Potražite šampone bogate nutrijentima.

Mi vam savetujemo Subrina Professional Hydro šampon i balzam, kako biste povratili kosi izgubljenu vlažnost.

3. Uradite preliv

Izlaganje kose suncu može učiniti da vaša boja izbledi ili poprimi ružne mesingane tonove. Kako se ne biste odmah ofarbali (pošto vam je kosa u procesu oporavka) – uradite preliv u salonu, koji će vašoj kosi dati lepši ton, sjaj, zapečatiti krajeve, i učiniti je glatkom. Sačekajte još malo sa farbanjem dok vam se kosa ne oporavi.

happy young woman coloring hair at salon

4. Dubinsko pakovanje kose

Kako biste kosu dubinski nahranili – pružite joj tretman dubinskog pakovanja. Ne morate skupo plaćati ovaj tretman u salonu – isto možete postići i kod kuće – posle šamponiranja kose, obilno je napakujte hranljivom hidratantnom maskom, podignite je šnalom i pokrijte kapicom za tuširanje. Za još bolji efekat zagrevajte kosu fenom, preko kapice. Pustite da maska odstoji barem sat vremena i isperite.

Odlična maska za dubinsko pakovanje je Marrakesh Miracle maska, obogaćena uljima argana i konoplje.

5. Kokosovo ulje

Nemate boljeg prijatelja za oporavak kose nego što je kokosovo ulje. Ono ima dovoljno sitne molekule koji lako prodru do same unutrašnjosti dlake, umesto da samo stoje na njoj. Zato primenite pakovanje kose kokosovim uljem, veče pre pranja kose. Nanesite obilnu količinu na dužinu kose, omotajte je turbanom i prespavajte tako da ne umastite jastičnicu. Ujutru operite kose i otkrijte meku i regenerisanu dlaku!

Povezano: Moćna DIY maska od kokosovog ulja, ši putera i arganovog ulja

Coconut and coconut oil

6. Leave-in proizvod je obavezan

Ono u čemu se svi eksperti za kosu slažu je da posle dubinskih tretmana pakovanje, treba da ostavite u kosi nešto što je negovati i tokom dana. Zato posle pranja, na kosu obilno nanesite neki leave-in tretman u spreju, regenerator u spreju ili hidrirajuće ulja koje će zapečatiti kutikulu i hraniti je iznutra.

Naš savet je da koristite Revlon UniqONE 10 u 1 tretman u spreju.

7. Izbegavajte stajling aparate

Već znamo da stajling aparati popout fena, pegla i figara uzrokuju oštećenje kose. Ako već imate kosu oštećenu posle letovanja – najbolje je da se nekoliko nedelja klonite ovih uredjaja. Postoji mnogo alternativa uvijanju i ravnanju kose, za koje vam ne treba toplota pegle ili figara: krema za ravnanje kose, vikleri, texture sprej za talase, krpice, tvisteri…

8. Sušite je prirodno

Kao što je već rečeno, stajling aparati i njihova kocnentrisana toplota dodatno oštećuju ranjivu kosu. Zato kada sušite kosu posle pranja, probajte da izbegavajte fen. Ovo  neće biti teško, jer su i dalje topli letnji meseci. Pužićete kosi da se maksimalno oporavi.

Povezano: 7 proizvoda za kosu bez kojih ne možete ovog leta

Happy woman in bikini lying on the beach

9. Uvedite suplemente za zdravu kosu

Ako vam je kosa baš ekstremno oštećena, savetujemo vam da razmislite o korišćenju suplemenata u tabletama posebno namenjenih za zdravlje kose, kože i noktiju, koji sadrže kompleks različitih vitamina i minerala, potrebnih za oporavak i kose oštećene posle letovanja.

Pročitajte još i: Oštećena kosa u 3 koraka može postati zdrava!

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!