Ovih 7 grešaka u nezi kose dovode do njenog opadanja: Da li ih i vi pravite?

opadanje kose

Postoje određeni aspekti opadanja kose koji su van naše kontrole. Na primer – jedan od najčešćih uzroka opadanje kose jesu hormoni i androgena alopecija. Ipak, održavanje zdravih navika u nezi kose je važno, radi prevencije nepotrebnog gubitka kose. Svaka od ovih grešaka može biti pogubna kada je reč o opadanju kose, ali još su gore kada se kombinuju. Ispadanje vlase je obično određeno ciklusom rasta samih folikula i zdravlja tela i uma. U nastavku donosimo najčešće greške i nezi kose koje doprinose njenom opadanju.

Opadanje kose: Ovo su greške koje dovode do toga

#1: Nepravilno češljanje kose

Redovno vučenje i naglo češljanje oslabljuje i kida individualne dlake, oštećujući folikule i doprinoseći gubitku kose. Ukoliko se borite sa upornim mršenjem i formiranjem čvorova, nakon pranja kose, nemojte ih naglo raščešljavati. Izbegavajte silovito sušenje kose peškirom, već umesto toga lagano utapkajte višak vlage pre raščešljavanja, kose pravilno radi uz pomoć detangle spreja i detangle češlja, od sredine ka krajevima.

Kosa je još slabija kada je mokra, i zato svako češljanje može doneti do još većih oštećenja. Pažljivo raščešljavanje će smanjiti pritisak na kožu glave, pucanje i kidanje vlasi.

#2: Preterano šamponiranje

Iako je pranje kose dobro za zdravlje skalpa, previše pranja kose može zapravo doprineti njenom opadanju. Mnogi šamponi sadrže hemikalije, mirise i konzervamse, koji mogu oštetiti folikule. Osim toga, pranje kose vrućom vodom isušuje kožu glave, što takođe može doprineti pojačanom opadanju.

#3: Preterano hemijsko tretiranje kose

Često blajhanje, previše keratinskih tretmana i često farbanje mogu nažalost doprineti pojačanom opadanju kose. Hemijski tretmani, poput farbi, blanša, kiselina za mini-val i keratina mogu uzrokovati privremeno opadanje kose, ako vlasi postaje krte i pucaju od korena, duž dlake. Ukoliko blanš ili farba ispeku kožu glave i naprave ožiljak na folikulu, može se desiti i trajni gubitak kose.

#4: Ne uklanjate naslage sa kože glave

Dobro zdravlje kože glave je vitalno za rast zdrave kose, a proizvodi koji stvaraju naslage na skalpu mogu zapušiti folikule, čime se potencijalno može dovesti do pojačanog opadanja. Kako bi se ovo smanjilo, koristite pročišavajući šampon ili onaj za dubinsko pranje kose, barem jednom mesečno. Ova praksa će olakšati sve naslage styling proizvoda sa kože glave, pomažući da folikuli ostanu zdravi i čisti.

Povezano: 7 skrivenih razloga za opadanje kose

opadanje kose

#5: Nošenje čvsrsto pokupljene kose

Ako nosite stegnute frizure, poput konjskog repa, pletenica, punđi, tokom dužeg perioda, ovako oslabljujete i oštećujete folikule, sve dok ne prestanu da rastu. Ovaj tip gubitka kose se naziva ”traction alopecia”. Aksesoari za kosu, poput gumica i ukosnica, takođe mogu opteretiti vlas i oštetiti folikule. Počnite da kosu vezujete opuštenije i izbegavajte konstantno skupljanje kose.

#6: Promene u ishrani

Ono smo što jedemo – to se najviše vidi kada je reč o rastu kose. Vaša neizbalansirana ishrana može uzrokovati spor i nezdrav rast kose. Kako biste kosu ”napunili” za optimalni rast, obogatite ishranu proteinima (meso, riba), zelenim povrćem, orašastim plodovima, bobicama i mahunarkama. Nagli režimi ishrane mogu takođe doprineti gubitku kose.

opadanje kose

#7: Visoki nivoi stresa

Lekari se slažu da produženi nivoi stresa mogu delovati kao okidač na folikule. Tada oni prolaze kroz period opadanja, što smo mogli videti tokom Covid pandemije. Ovde se ne misli na svakodevni stres, već na ekstremne periode produženog stresa. Hronični ili produženi stres može uzrokovati da značajan broj folikula pređe u fazu mirovanja (telogenu fazu) normalnog ciklusa rasta. Folikuli koji se prerano “gurnu” u fazu mirovanja, počinju da prebrzo izbacuju vlasi. Ovo se može desiti i 3 meseca nakon stresnog događaja, ali dobra vest je da tokom vremena, ciklus rasta se normaliuuke. Probajte da ostanete zdravi i izabalansirate nivo stresa.

Pročitajte još i: Zimsko opadanje kose – evo šta možete učiniti povodom toga

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!