Zašto vaš tonik za lice “ne radi”: Najčešće greške prilikom korišćenja

tonik za lice

Tonik za lice je nepravedno zapostavljen proizvod, koji većina žena zapravo preskače u svojoj rutini nege. Jedan od glavnih razloga koji navode jeste da im “ne radi posao”, da “ne vide razliku” i da je to obična vodica za lice. Velika greška! Zato vam otkrivamo koje su to najčešće greške prilikom njegovog korišćenja, zbog kojih imate osećaj da tonik ne radi ništa!

Ako ste iole skin-care štreber kao i mi, onda sigurno znate napamet ulogu tonika: tu je da očisti zaostale nečistoće posle umivanja, da vrati pH vrednost kože, da skupi pore, osveži kožu i pripremi je za dalje korake nege. Na taj način ujedno povećava moć upijanja ostalih proizvoda koje nanosite.

Najčešće greške prilikom korišćenja tonika za lice

Svako ko koristi tonik na pravilan način može osetiti sve ove benefite, ali ukoliko ga koristite pogrešno, ili imate prevelika očekivanja, možete pomisliti da vam tonik “ne radi ništa”. Zato vam u nastavku donsoimo najčešće zablude i greške prilikom korišenja ovog proizvoda za lice.

tonik za lice

#1: Koristite pogrešan tip tonika

Prvo na šta pomislite kada kažete tonik je najčešće jak alkoholni rastvor za masnu kožu. Istina je da kateogrija tonika mnogo šira, i da podstoji mnogo različitih vrsta namenjenih za svakih tip kože.

Hidrirajući tonik

Ako imate suvu, dehidriranu, ili osetljivu kožu, dodatni sloj vlage u formi hidrirajućeg tonika može biti baš ono što vam treba, kako biste se rešili suve kože. Ovi tonici često sadrže lagane hidratantne sastojke poput glicerija, hijaluronske kiseline ili krastavca.

tonik za lice

Tonik sa kiselinama

Eksfolijantni tonici koji vrše blagi piling kože su pravi multi-taskeri: formulisani sa manje od 1% AHA kiselina vrše čišćenje pora i poboljšavaju teksturu kože. S druge strane, oni tonici sa više od 5% kiselina deluju baš kao pravi kućni hemijski piling.

tonik za lice

Tonici za posvetljivanje kože

Ako tražite nešto čime biste tretirali hiperpigmentacije ili ožiljke od akni, tonik sa posvetljujućim sastojcima poput vitamina C, pirinačane vode ili ekstrakta sladića mogu biti prava stvar! Ove formule su odlične za blistaviji ten.

Povezano: Kako odabrati tonik za lice prema tipu kože?

Tonik za čišćenje

Znate onaj osećaj kada ste se umili skinuli šminku, ali imate osećaj da je nečistoća i dalje na koži. Ovakvi tonici omogućavaju poslednji efikasni korak čišćenja, zato su često malo jači i sadrže niski procenat alkohola u sebi.

tonik za lice

#2: Način nanošenje tonika vam ne donosi efekat

Postoje dva načina nanošenja tonika na lice: jedan je sipanjem na tufer i trljanjem lica, a drugi je da ga sipate u dlanove i utisnete u kožu. Nanošenje tuferom se preporučuje kod tonika za čišćenje i onih sa kiselinama, dok tonike za hidrataciju je najbolje da sipate na dlanove i tapkate po licu.

tonik za lice

#3: Čekate predugo da nanesete dalju negu

Jedna od glavnih svrha tonika je da pomogne da se ostali proizvodi u vašem režimu upiju mnogo bolje. Zato nema potebe da sačekate da se tonik upije pre nanošenja seruma ili kreme. Vaša koža najbolje upija proirzvode kada je vlažna. Zato ćete pojačate efekat seruma ili kreme ako ga nanesete na blago vlažnu kožu od tonika.

#4: Očekivanja su vam previsoka

Tonik je sjajan tip proizvoda koji može doneti mnogo benefita svim tipovima kože, ali nemojte očekivati da će vam on transformisati kožu sam po sebi. Zamislite ga kao jedan od glavnih “zupčanika” u složenom mehanizmu nege kože!

Pročitajte još i: Tonik za lice – da li ga treba koristiti i šta treba da sadrži?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!