Tonik za lice – Da li ga treba koristiti i šta treba da sadrži?

Tonik je jedan od onih proizvoda koje mnoge devojke imaju, ali još uvek se pitaju, kako tonik deluje i da li ga treba koristiti? Da li je tonik zaista potreban deo beauty rutine?


Šta je tonik za lice?

Tonik je proizvod za negu kože (obično) na bazi vode, koji bi trebalo da smanji pojavu pora i dalje očistiti kožu (od šminke ili ostataka koji mogu biti nataloženi). Originalno je dizajniran da pomogne pri obnavljanju pH ravnoteže kože, jer stari stilovi čišćenja (sapuni i gruba sredstva za čišćenje) narušavaju tu ravnotežu, ostavljajući kožu podložnu bakterijama i drugim mikroorganizmima. Tokom vremena, ometanje pH vrednosti kože može da dovede do upale, suvoće i ubrzanog starenja kože.

Tonik za lice – vrste i razlike

Različiti tonici imaju neznatno različite pogodnosti (i neke zapravo mogu biti loše za kožu). Sve zavisi od tipa kože i tonika koji koristite.

Ako govorimo o tonicima na bazi alkohola (koji su usmereni na smanjenje ulja), zaista ne želite da nastavite sa njihovim korišćenjem, jer oni nisu dobri za vašu kožu (naročito ako vam je koža sklona aknama). Takođe, koriste sastojke namenjene za dezinfekciju lica i smanjenje bakterija koje izazivaju akne. Međutim, iako alkohol ubija bakterije, on takođe isušuje kožu, remeteći spoljašnji sloj pri čemu može dovesti do povećanja bora tokom vremena.

Drugi tonici su u osnovi glicerin i miris i funkcionišu više kao parfem nego sredstvo za negu kože.

Idealan tonik sadrži sastojke koji stvaraju niz prednosti, dajući vam brz i osvežavajući podstrek koji pomaže pri obnavljanju kože.

tonik za lice

Izaberite svoj tonik pažljivo i imaćete vredan proizvod koji će uraditi sledeće:

1. Kompletno čišćenje:

Ovo je i dalje važan deo posla koji tonik obavlja. Možda ste sve očistlii, ali još uvek postoje mikroorganizmi, kao i prašina, zagađenje i nečistoća koje tonik pomaže da pometete daleko, ostavljajući pore čiste i manje vidljive.

2. Smanjuje pojavu pora:

Većina tonika sadrži adstrigentni sastojak, koji pomaže da se smanji pojava pora, dajući koži glatkiji izgled. Važno je da budete oprezni koji tonik ćete izabrati. Najvažniji je da sadrži sastojak koji smanjuje pore bez isušivanja.

3. Sadrži potrebne hidratizirajuće sastojke:

Neki tonici sadrže hidratizirajuće sastojke, koji su od značaja jer odmah nakon čišćenja uspostavljaju uslove za hidrataciju. Vaš omiljeni ovlaživač će mnogo efikasnije prodreti pod kožu ako je ona hidrirana. Ako je koža suva i zategnuta nakon čišćenja, nećete imati nikakve koristi od vaše hidratantne kreme. Aloe vera je odličan hidratizirajući sastojak koji možete pronaći u nekim prirodnim tonicima. Sok aloe vere pruža antioksidantnu zaštitu, anti-inflamatorno dejstvo, vitamine i minerale, i vlaži masne kiseline, štiteći kožu od UV zraka i ubrzavajući njen oporavak.

tonik

4. Umanjuje zapaljenja:

Ovo je relativno nova i veoma važna prednost tonika. Znamo da upala igra ulogu u gotovo svakom problemu s kožom – akne, starenje i oštećenja. Pronađite tonik koji sadrži anti-inflamatorne sastojke kako biste umirili kožu.

5. Bori se protiv akni:

Ako vam je koža sklona aknama, trik je da koristite tonik sa sastojcima koji su prirodno antibakterijski, kao što su ruzmarin ili nim. Ove biljke se mogu umočiti u vodu da stvorite neku vrstu čaja koji deluje kao prirodni tonik koji će stimulisati ćelije da regenerišu kožu i poboljšaju njenu elastičnost.

Kako se rešiti ožiljaka od akni?

6. Stimuliše cirkulaciju:

Koža je organ i potrebna joj je krv baš kao i ostatku tela za optimalno funkcionisanje. Odgovarajući tonik ima stimulativno dejstvo, povećava cirkulaciju i daje vašoj koži živahan, budan osećaj. Ruzmarin stimuliše cirkulaciju i ima opšti regeneracijski efekat koji podstiče promet i obnavljanje ćelija.

7. Zaštita:

Vaša koža se suočava sa mnogo napada u toku dana – od sunca, zagađivača životne sredine, stresa, promena u ishrani, i drugih faktora koji mogu povećati slobodne radikale. Kvalitetan tonik, koji sadrži antioksidante, pomaže u borbu protiv ovih štetnih napada, dajući koži šta joj je potrebno da zaštiti i popravi sama sebe.

Naše preporuke tonika su:

tonik-za-lice-aloe-vera hamamelis-tonik hijaluron-tonik

 

 

error: Content is protected !!