6 načina kako da osvežite izbledelu boju kose kod kuće – bez farbanja

izbledela boja

Farbanje kose je zabavno, ali kako vreme prolazi, boja počinje da bledi, ostavljajući vašu kosu beživotnom. Ako ste se pitale, kako možete osvežiti boju kose, između dva farbanja – tu smo za vas! Sabrali smo savete i trikove kako možete učiniti da vaša kosa deluje sveže, nedeljama posle farbanja!

Koliko dugo traje efekat farbanja?

Koliko će vaša boja biti intenzivna, zavisi od tipa farbe koju koristite i kvaliteta same dlake. Ako koristite polutrajnu boju za kosu, vaša boja bi trebalo da traje oko 6 nedelja. Ako vam je kutikula dlake napukla ili oštećena, boja će trajati još kraće. Ako koristite traju boju za kosu, možete očekivati da će ona trajati oko 6 meseci- Ukoliko je vaša kosa visokoporozna, boja će izbledati malo brže.

Ipak, neki pigmenti će izbledeti brže nego drugi, zbog razlike u veličini molekula. Crvena boja bledi mnogo brže nego ostale, a takožđe i ružičasta boja, koja može ostaviti narandžastu tintu na plavoj ili svetloj kosi, kako bledi.

Bilo da imate svetlu ili tamnu kosu, redovno osvežavanje boje će učiniti da nijansa traje duže i da bude sjajnija. A evo kako da osvežite boju, između dva termina za farbanje!

#1: Uradite preliv

Preliv predstavlja polu-trajnu boju za obnavljavanje, koja koju čini sjajnom i “zaključava” boju ispod nje. Preliv će osvežiti boju, a pošto ne sadrži amonijak, bezbedan je za čestu upotrebu, za razliku od boja za kosu. Možete preliv napraviti i same kod kuće, i tako osvežiti nijansu kose.

#2: Nemojte često prati kosu

Prečesto pranje kose itekako može ubrzati ispiranje boje. Dlaka je, tokom pranja, podložna konstantnom oticanju i rastezanju, usled čestog pranja kose, što otvara kutikulu i dopušta molekulima boje da “pobegnu”. Kako biste sprečili da vam boja kose izbledi, ne perite je češće od 1-2 puta nedeljno.

#3: Probajte sprej za koren kose

Postoji mnogo različitih brendova koji nude korektor za koren kose, kojim možete prikriti izrastak između dva farbanja. Ovi sprejevi nisu trajni, i ne sadrže štetne hemikalije, već su zgodno rešenje za specijalne prilike.

Naša preporuka su JOICO Root Spray Concealer sprejevi.

izbledela boja

#4: Ponekad kosu operite šamponom-čistačem

Naslage čestica zagađenja, proizvoda ili hemikalija na kosi i skalpu, mogu uzorkovati diskoloraciju i beživotnost vaše dužine. Zato jednom mesečno, upotrebite šampon za detox ili dubinsko pranje kose, kako biste se rešili tih naslaga, i učinili da vam boja izgleda vibrantnije. Kosu možete isprati i miksom jednakih delova jabukovog sirćeta i vode, kako biste eliminisali naslage. Ipak, izbegnite korišćenja šampona čistača, odmah posle farbanja, jer ćete isprati boju.

#5: Isperite kosu sokom od brusnice

Za sve crvenokose – ovo je metod kojim lako možete osvežiti farbanu crvenu kosu! Skuvajte brusnice u vodi, i tom tečnošću isperite kosu, posle šamponiranja. Isto tako možete osvežiti smeđu boju kose ispiranjem kafom.

#6: Koristite kolor-masku

Jedan od najboljih načina da sprečite boju kose od izbleđivanja jeste kolor-maska. One su dostupne u više nijansi, i pomažu kod obnavljanja i intenziviranje boje. Ove maske nisu štetne kao farbe, a predivno osvežavaju boju, a uz to je i neguju.

Naša preporuka su MoroccanOil i Subrina Professional kolor maske za kosu.

error: Content is protected !!