DIY prirodni recepti za skidanje farbe sa kose kod kuće!

skidanje farbe uradi sama

Svakoj od nas se desilo da se kućno farbanje kose, ili pak ono u salonu, završilo katastrofom – nijansom koju nikako nismo želele. Još je gore ako se to dešava par dana pred neki važan događaj. Kako ne biste zakazivale skupe tretmane skidanja boje, otkrivamo vam da neželjnu boju možete ublažiti i delimično skinuti i jednostavnim “uradi sama” metodama.

Kako biste ublažile ili barem delimično otklonile neželjenu boju u koju ste se ofarbale, ne treba da tražite dalje od kuhinjskog ormarića. Naime, sve ove “uradi sama” metode su jednostavne, bezbedne, a neće opteretiti vaš budžet. Možete ih koristiti i na trajnim i polutrajnim farbama.

Prirodno skinite farbu za kosu DIY metodama

1. Soda bikarboda + šampon protiv peruti

Soda bikarbona je prirodan i efikasan sastojak za čišćenje, i često se koristi da ukloni mrlje. Isto tako uspešno uklanja boju za kosu. Najbolje funkcioniše kada se pomeša sa šamponom protiv peruti. To je zato što aktivan sastojak ovih šampona, selen-sulfid ispira boju veoma brzo. Ovaj postupak je postepen i neće skinuti boju odmah nakon prvog pokušaja. Ponovite proces posle nekoliko dana ili onoliko često koliko je potrebno.

Umesto šampona protiv peruti možete koristiti i pročišćavajući šampon za masnu kosu. Razmera sode bikarbone i šampona neka bude 1:1. Nanesite ovu mešavinu na kosu i ostavite je nekoliko minuta da deluje pre nego što je isperete vodom.

Povezano: Osetite čudesne moći sode bikarbone!

Sodu bikarbonu pomešajte sa jakim šamponom

2. Vitamin C + vruća voda

Vitamin C je verovatno najsigurniji i najmanje abrazivan postupak za prirodno skidanje boje, ako ste se ofarbali u tamnu boju koju hoćete brzo da uklonite. Kiselina iz vitamina C funkcioniše tako što čini da boja oksidiše, i na taj način “olabavljuje” molekule farbe. Ovaj metod najbolje radi ako se nanese svega par dana posle farbanja – što duže čekati, efekti će biti manji. Razlika će se videti, ali ne očekujte čuda.

Pomešajte nekoliko tableta vitamina C i vruću vodu dok ne formirate pastu. Nanesite je na kosu i ostavite jedan sat, ispod kape za tuširanje. Potom je isperite. Ovaj metod posvetljivanja kose koristi i Kim Kardašijan.

Povezano: Kim Kardašijan otkriva svoj DIY recept za posvetljivanje kose!

Tablete vitamina C

3. Alkoholno sirće

Za ovu metodu koristite alkoholno sirće. Slično kao i vitamin C, kiselina iz sirćeta će skinuti boju bez oštećenja skalpa poput klasičnih hemijskih skidača.

Natopite kosu mešavinom 1:1 sirćeta i vode. Pokrijte glavu kapom za tušianje 15-20 minuta pre ispiranja.

Sirće skida farbu

Pažnja: Sve ove metode veoma isušuju kosu i mogu je oštetetiti u zavisnosti od stanja vaše kose. Ako imate tanku, krhku kosu, ili osetljivo teme, koristite ove sastojke sa oprezom. Svakako, nakon ovih “tretmana”, kosu temeljno nahranite jakim hidrirajućim maskama koje ćete obilno naneti i ostaviti 20-ak minuta, kao dubinsko pakovanje.

Nakon ovih tretmana za skidanje boje, preporučujemo vam Marrakesh Miracle masku, veoma hranljivu i negujuću, sa uljem argana i konoplje, kako biste kosi povratile vlagu i ishranu.

Pročitajte još i: Kako da vratite svoju PRIRODNU boju kose?

 

error: Content is protected !!