Kako da vratite svoju PRIRODNU BOJU kose?

By  |  0 Comments

Većini dama koje se farbaju dugi niz godina u jednom trenutku dosadi trenutna boja kose i stalno farbanje izrastka, žele da uštede novac ili jednostavno požele svoju prirodnu boju kose nazad. To može biti malo otežavajuće nakon godina taloženja farbe na dlaci, ali moguće je. U nastavku teksta vam objašnjavamo kako da se iz farbane boje vratite u vašu prirodnu nijansu, uz što manje oštećenja. Samo zapamtite – ključno je strpljenja i dobra nega!

Ako ste jedna od onih dama koje stalno prate trendove, menjaju boju kose posle svakog raskida, ili jednostavno volite isprobavanje različitih boja – znajte da povratak u vašu prirodnu nijansu nije lak ni brz. Zahteva vaše strpljenje, vreme, ali i budžet kako biste uspeli da iznesete sve zahteve za negu kose. Naravno da je teži put povratka iz farbane zift crne u vašu prirodnu lešnik ili plavu nijansu – ali uz naše savete, korak po korak, dobićete vašu prirodnu nijansu nazad. I znajte da se posle godina farbanja – većina žena zaista vrati u svoju prirodnu boju.

woman choosing hair color from palette at salon

Za strpljive

1. Puštanje kose da izraste + šišanje

Ovo je najstariji način za povratak u prirodnu nijansu kose: pustite kosu da izraste bar 2-3 cm (oko dva meseca), jer vam je potrebna baza vaše boje, da se prisetite kako je izgledala i da znate sa čim treba da uskladite ostatak. Izdržite neofarban koren – jer imate zacrtan cilj, a plus izrastak je sada IN!

Šišanje pre svega

Nakon toga, ošišajte oštećenja – od godina farbanja, blajhanja i upotrebe stajling aparata, krajevi su sigurno oštećeni, te je prvi korak da skratite kosu koliko god možete. Ovo je idealno ako imate dugu kosu – nećete ni primetiti skraćivanje, a osvežićete kosu. Nastavite sa posetama frizeru svakih mesec do mesec i po dana, kako biste redovno skraćivali krajeve i ubrzali proces izrastanja.

2. Ofarbajte se u prirodnu nijansu

Kada su vam krajevi i dužina oporavljeni redovnim šišanjem, a izrastak je dovoljno porastao – ofarbajte se u najpribližniju nijansu vaše prirodne kose. Koristite polutrajne boje, koje se spiraju posle nekoliko pranja. Kako ne biste omašile nijansu, najbolje je da za farbanje u prirodnu boju odete kod frizera. Farbajte nadalje samo dužinu, od momenta gde prestaje vaš izrastak pa naniže. Ne dirajte koren!

3. Iz tamne u svetlu – uradite pramenove

Ako je prelazak iz farbane u prirodnu boju preoštar i nemoguće ga je uraditi odjednom – isprobajte pramenove kao međufazu. Veoma popularni balajaž će omogućiti postepeniji prelazak – pogotovo ako prelazite iz farbane plave u tamniju prirodnu nijansu. Dodajte svake 3-4 nedelje nove pramenove: idite sve tamnije i tamnije dok ne spojite koren koji raste sa pramenovima.

Pramenovi

Za nestrpljive

1. Skidanje boje

Ako nemate strpljenja, a brzinski želite da izađete iz farbane tamne boje – postoji način i za to- U pitanju je „bleach wash“ iliti blanš kupka za kosu. Ovo se može raditi u kućnim uslovima, ali je najbolje da profesionalac uradi.

Radi se o smesi blanša i hidrogena u niskom procentu, koja se razređuje šamponom, posvetljujući kosu bez jakog oštećenja. Ova mešavina će lagano skinuti tamniju farbu i posveleti vašu kosu. Ako se farbate nakon ove kupke, znajte da ćete morate prvih par puta da se češće farbate, jer će se boja brže ispirati.

Još jedan način za brzinski izlazak iz tamne boje je – profesionalnim skidačem boje. Ovaj tretman se radi u salonu, od strane stručnog lica. Znajte da ipak više oštećuje kosu, ali daje bolje rezultate. Skidač smanjuje molekul boje, čineći da boja jednostavno sklizne sa dlake i ispere se.

skidač boje

2. Farbanje

Kada ste skidanjem boje postigli isti nivo svetline vaše prirodne boje kose, frizer mora da nanese toner. Toner neutrališe neželjene tonove kose poput crvenog, narandžastog, zlatnog itd. Koristeći toner u suprotnoj nijansi od tone kojeg želite da se rešite, dobija se neutralan ton. E sada je vreme da vas frizer ofarba u vašu prirodnu nijansu.

Investirajte u kvalitetnu negu

Pošto je vaš kosa svim ovim procesima pretrpela agresivne hemijske tretmane, negujte je celim procesom (a i posle), kvalitetnnim profesionalnim preparatima: šamponima bez sulfata, leave-in zaštitom od toplote, hranljivom maskom i regeneratorom. Posebno su važni šamponi bez sulfatnih soli, koji neće skidati i ispirati vašu boju. Primenjujte pakovanje kose jakim maskama, i štitite krajeve serumima. Izbegavajte stajling aparate, dok ne oporavite kosu.

Pročitajte još i: Kako da obnovim oštećenu kosu?

Šamponi bez sulfata: Zašto su tako dobri + predlozi

Mi vam preporučujemo sledeće preparate tokom procesa oporavka kose nakon ovih iscrpnih procesa:

revlon uniqonekeratin u penimarakesh maska

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!