Kako da perete kosu tako da to odgovara vašoj kosi?

By  |  0 Comments

Možete to da radite svaki dan, ali da li zaista znate kako da perete kosu na način koji odgovara vašoj kosi? Korišćenjem tehnike (regenerator – šampon – regenerator), napravićete primetne promene u zdravlju i sjaju vaše kose, ali ako pravite neke uobičajne greške, oštećujete vaše pramenove i ne znajući to.

Postupak pranja kose

1. Počnite sa ispiranjem

Kao što veš treba namočiti pre dodavanja praška, tako bi i kosa trebala da bude temeljno mokra pre dodavanja preparata za negu kose. Topla voda će otvoriti kutikule (površinski zaštitni sloj na koži) i ukloniti prljavštinu ili proizvode zarobljene u kosi. Ispiranjem kose u toploj vodi, oslobađaju se ulja kroz kožu na glavi i otvara se kutikula, tako da je koža u stanju da apsorbuje ulje u regenerator koji prvi nanosite.

2. Prvo koristite regenerator

Ako imate dugu kosu, osetljive krajeve ćete zaštititi od isušivanja i daljeg oštećivanja nanošenjem male količine balsama kroz njih i lagano ispiranje, pre bilo kakvog pranja. Ovaj tretman će održati krajeve zdravima i popuniće rupe kutikule sa vlagom, čineći je glatkom i vraćajući joj sjaj.

pranje kose

3. Potom dobro nasapunjajte vrh glave šamponom

Nanesite šampon na teme glave, posebno na potiljak. Najbolji način da perete kosu jeste da je sapunjate od vrha, od korena dlake do krajeva. Kosa najbliža temenu glave je najmlađa i bogata prirodnim uljem kože na glavi, dok su krajevi najstariji, najsuvlji i najosetljiviji deo kose.

Budite nežni prema vašoj kosi. Trenje može trajno da odšteti kutikulu što dovodi do lomljenja krajeva. Sapunjanjem kose od korena glave prema krajevima, povećaćete protok krvi i stimulisaćete rast kose. Nemojte koristiti kružne pokrete jer ćete tako samo zamrsiti vašu kosu.

Nije uvek potrebno da 2 puta perete kosu, tj da je 2xšamponirate. U slučaju da vam je kosa baš prljava i prvo šamponiranje nije bilo dovoljno ili nije proizvelo dovoljno pene, u tom slučaju možete ponoviti pranje kose šamponom.

4. Ponovo nanesite regenerator

Balsam nanesite od sredine kose do vrhova. Nakon što isperete šampon, iscedite vodu iz kose pa potom stavite regenerator. Zamotajte kosu u pundžu i ostavite regenerator da stoji na kosi dok završite tuširanje. Što duže ostavite balsam na glavi, bolje će se apsorbovati u kosu. Nikad nemojte stavljati regenerator na koren kose jer se tamo nalazi velika koncentracija prirodnog ulja temena glave.

5. Završite pranje kose ispiranjem hladnom vodom

Hladna voda će zatvoriti površinski sloj kože na glavi, što će učiniti vašu kosu sjajnijom.

*************************************************************************

Pratite svoj omiljeni ženski portal i na društvenim mrežama:

YouTube, Facebook, Instagram, Twitter.

*************************************************************************

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!