Kako da pravilno negujete plavu kosu?

Još od starih holivudskih diva poput Merilin Monro, plava kosa se smatra veoma atraktivnom i ženstvenom. Stoga se veliki broj prirodnih brineta i crnki odlučuje da svoju tamnu kosu zameni određenom blond nijansom. Pre nego što se odlučite na ovu veliku promenu, trebalo bi da znate da plava kosa zahteva posebnu negu, a farbane plavuše će vam to i potvrditi. Kako da pristupite nezi plave kose, ako želite da sačuvate njen kvalitet, sjaj i zdrav izgled – u tekstu koji sledi.

Postali ste plavuša – i šta sad?

Konačno ste izvukle željenu nijansu plave boje kod frizera. Obavile ste i skraćivanje krajeva kako bi oni bili sveži i zdravi. Mislite da ćete i dalje moći negovati kosu kao kada ste bile prirodna brineta ili crnka? Nažalost – potreban vam je čitav arsenal proizvoda za pojačanu negu plave kose, kako bi ona izgledala sjajno i negovano. Jer – ukoliko je suva i slamasta sa rascvetalim krajevima, plava kosa vam neće lepo stajati. Nije lako biti plavuša!

Young blond woman and hairdresser's tools

Farbe u plavim nijansama uz korišćenje blanša neminovno oštećuju kosu. Ovo oštećenje je minimalno ukoliko vas je ofarbao frizer uz korišćenje kvalitetnih profesionalnih preparata. Ipak, uz adekvatnu negu koja uključuje posebne šampone bez sulfata, silver šampon za eliminaciju žutih tonova, kvalitetne maske i leave-in preparate – zavolećete vašu plavu kosu.

Nega plave kose: proizvodi

Šampon

Glavni savet je da izbegavate prečesto pranje kose, kako vam boja ne bi izbledela i izgubila tu posebnu nijansu oko koje ste se vi i vaš frizer toliko trudili. Optimalno je pranje za plavuše je 2 puta nedeljno. Ukoliko vam se kosa brzo masti, period između dva pranja nadomestite suvim šamponom u spreju.

Odabir šampona je jako važan – farbanim plavušama se savetuje upotreba šampona bez sulfata. Sulfati su prosto rečeno, jedinjenja koja deluju kao deterdžent – rastavaraju masnoću i prljavštinu, ali i spiraju boju u velikoj količini. Zato nabavite šampon bez sulfata, koji je blag prema vašoj boji, a ujedno učinkovit prilikom pranja. Prirmetićete da ovakvi šamponi mnogo slabije pene. Ne brinite, oni dobro čiste, a odsustvo pene zapravo smanjuje ispiranje vaše farbe. Šamponi bez suulfata cenovno jesu malo skuplji, ali su opet jeftiniji od čestog farbanja.

Naš predlog je Marrakesh Color Care šampon posebno namenjen farbanoj kosi, bez sulfata, parabena, alkohola, sa ekstraktom semenki suncokreta za očuvanje boje.

Profile view of woman holding a shampoo

Silver šampon – neutrališite žutilo

Silver šampon (ljubičasti šampon) je poseban proizvod namenjen nezi plave, blajhane, i sede kose koji u sebi sadrži ljubičasti pigment sa funkcijom korektora – neutrališe žute i narandžaste tonove koji se mogu javiti kao posledica ispiranja boje.

Ovaj šampon morate imati ako se farbate u plavo, jer će oživeti i osvežiti vašu plavu kosu ili pramenove. On se koristi po potrebi, ne često. Za razliku od klasičnog šampona za pranje, silver šampon se drži na glavi najčešće između 2 i 5 minuta, prema uputstvu proizvođača. Nikako ga nemojte držati duže od propisanog vremena, jer vam kosa može poprimiti ljubičasti ton.

Mi vam predlažemo profesionalni Subrina Silver šampon, sa kamilicom i žalfijom.

Nega posle pranja – rekonstrukcija i hidratacija

Usled oštećenja dlake koje nastaje upotrebom blanša i jakih farbi, plava kosa je najčešće suva po svojoj dužini. Nega plave kose zahteva jaku profesionalnu masku koncentrisanu sastojcima za rekonstrukciju kao što su: keratin, biljni proteini, aminokiseline, ali i sastojcima za hidrataciju poput šea putera, ulja argana, konoplje, makadamije, avokada, kokosa itd.

Healthy Blond Hair

Rotirajte proteinska (za rekonstrukciju kose) i hidratantna pakovanja u toku jedne nedelje, kako biste kosi pružili obe vrste nege. Keratin iz proteinskih pakovanja će obnoviti oštećenja i popuniti dlaku kako biste sprečili lomljenje i pucanje dlake, dok će prirodna ulja i puteri iz hidratantnih maski povratiti vlagu i mekoću dlaci.

Naš predlog je kombinovana Marrakesh Miracle maska, koji kombinuje svojstva proteinske i hidratantne maske.

Leave-in proizvodi

Kako biste lako i efikasno raščešljale kosu nakon pranja, ali i pružile joj negu bez ispiranja, nabavite kvalitetan leave-in sprej. Ovi proizvodi su često višenamenski, jer osim raščešljavanja, kosi pružaju i benefite poput zaštite od toplote, blago popunjavanje dlake uz pomoć keratina, daju sjaj i zaglađuju dlaku, olakšavaju ispravljanje kose, ubrzavaju vreme sušenja, štite boju itd. Nega plave kose podrazumeva i namenske leave-in sprejeve za plavuše koji su obojeni u ljubičasto, i samim tim eliminišu neželjene žute tonove.

Mi vam predlažemo profesionalni Revlon Equave Blonde dvofazni leave-in za raščešljavanje, posebno namenjen plavušama.

smiling woman with hair brush

Ulja za negu kose

Plavoj kosi su potrebna ulja kako bi se dubinski hidrirala. Stoga, praktikujte bar jednom nedeljno dubinsku hidrataciju uz pomoć kokosovog ulja: noć pre pranja, kosu napakujte obilato kokosovim uljem, sa kojim ćete prespavati. Ili, ukoliko nemate vremena, držite ga bar sat ili dva, uz kesu na glavi kojom ćete podstaći hidrataciju. Nakon toga redovno operite kosu.

Eliksir za krajeve kose

Kako je plava kosa posebno krta i sklona pucanju krajeva, nabavite kvalitetan eliksir za negu krajeva, koji će ih zatvoriti i zaštiti od spoljašnjih uticaja, toplote, kidanja itd. Savetujemo vam odabir uljano-silikonskih preparata koji će, osim zaštite koju pružaju silikoni, dodatno i hraniti vaše krajeve uz pomoć ulja. Nanosite ih na vlažnu kosu pre sušenja za optimalnu negu, ili za suvu kosu za dodatni sjaj.

Naš predlog je Marrakesh Argan Oil Light, uljano-silikonski eliksir namenjen krajevima, posebno formulisan za tanku i kosu svetle boje.

 

sampon za farbanu kosusilver samponblonde sprejmarrakesh maska

 

error: Content is protected !!