Kako da sačuvate kosu na zimovanju: Negom protiv minusa

zimovanje

Trenutni deo godine doneo nam je temperature u minusu, a ukoliko svaki dan provodite napolju ili ste se odlučili za kasno zimovanje, sigurno vam je poznato šta hladnoća radi sa kosom. Zimsko vreme je nemilosrdno prema svim teksturama i tipovima kose. Odbranite kosu od arktičkog vazduha, jakih vetrova, statičkog elektriciteta, pa čak i centralnog grejanja – uz naše savete! U nastavku donosimo top 10 saveta kako da održite kosu u tip-top stanju i tokom zimskog dela godine!

Kako da sprečite isušivanje kose na zimovanju?

#1: Ne izlazite vani bez kape

Jako je važno da kosu pokrijete kapom i zaštitite tokom zimskih meseci, kako biste spreili suv vazduh, sneg i vetar da je oštete. Ovo nije deo godine kada treba da brinete o frizuri, već o zdravlju kose. Ipak, budite obraziri kada je reč o materijalu kape – vuna, pamuk i drugi materijali mogu doprineti lomljenju kose, zato birajte kape sa postavom od svile ili satena. Sprečite statički elelktricitet uz pomoć suvog ulja u spreju.

#2: Nemojte prečesto prati kosu

Kako biste izbegli isušivanje kose tokom zime, izbegavajte prečesto pranje kose. Prirodna ulja predstavljaju zaštitni sloj između skalpa i kose. Posegnite za suvim šamponom, kako biste sprečili mastan izgled kose. Suvi šampon miriše sveže i daje instant volumen. Važno: ne izlazite napolje sa mokrom kosom. Hladnoća izuzetno oštećuje mokru kosu, koja momentalno može i pući.

#3: Nežno sušite kosu

Prirodno sušenje kose nije dobro rešenje, kada je napolju minus, zato ipak uključite fen, ali na nižoj toploti, uz korišćenje spreja za toplotnu zaštitu kose i difuzer.

#4: Izbegavajte toplotno stilizovanje kose

Toplota od prese i figara dodatno oštećuje već ranjivu kosu, stoga tokom zimskih meseci radije pribegnite vašoj prirodnoj teksturi kose ili uvijanju kose bez toplote. Isprobajte krpice, viklere, tvistere i druge metode za frizuru, koja ne uključuje toplotu. Pletenice, punđe i kikice su odlični predlozi za zimske frizure.

#5: Koristite uljane tretmane za kosu

Pošto niske temperature mogu u velikoj meri isušiti kosu, povratite njenu vlagu uz uljani tretman. Birajte lagane formule sa arganovim uljem koje će revitalizovati suvu, oštećenu kosu. Nanosite ovo ulje na krajeve svakodnevno, a posebno pre izlaska na sneg.

Mi vam predlažemo Moroccanoil Treatment, uz koji dobijate i Tote torbu gratis!

#6: Jednom nedeljno dubinski hidrirajte kosu

Hidratacija je ključna reč za zimsku negu kose. Kada ste na otvorenom, nanosite leave-in kondicioner u spreju kako biste dlaci povratili vlagu i borili se sa efektima hladoće. Jednom nedeljno, u vašu redovnu masku, dodaje malo ulja za kosu i tu mešavinu nanesite na celu dužinu kose. Držite ovaj miks oko sat vremena i potom operite kosu kao i obično. Dubinska hidratacija kose je preko potrebna u ovim hladnim mesecima.

Maska koju vam preporučujemo u ove svrhe jeste Moroccanoil Intense Hydration maska.

#7: Nabavite ovlaživač vazduha

Ako želite efikasan način da se borite protiv suve kose na zimovanju, uložite u ovlaživač vazduha! Inutrašnje grejanje može momentalno isušiti vazduh, čime se ujedno izvlači i vlaga iz dlake. Ovlaživači pomažu rehidrataciji kose, kako bi ona izgledala zdravo i jako. Ako ovaj aparat imate kod kuće, ponesite ga sa sobom na zimovanje i obavezno uključite preko noći.

#8: Nosite zaštitne frizure

Tokom boravka na snegu, bilo da šetate, skijate, ili se sankate, najbolje je da kosu što više pokupite i vežete je. Zaštitne frizure, poput pletenica ili punđi će minimalno kosu izložiti ledenom minusu.

error: Content is protected !!