Napravi sama: Gel za kosu

By  |  1 Comment

Sigurno ste i same nebrojeno puta do sada čule različite priče o tome kako gelovi za kosu koji su dostupni na tržištu mogu umanjiti i oštetiti kvalitet kose. Evo recepta uz pomoć kog možete napraviti potpuno bezopasan, a pritom odličan i veoma efikasan gel za kosu.


Gelovi za kosu mogu uticati na kvalitet kose, jer sadrže pojedine štetne sastojke. Neki od tih sastojaka, kao što je recimo alkohol, isušuju kosu i koren kose, uzrokuju pojavu peruti i pucanje vlasi, dok drugi sastojci mogu uzrokovati preterano mašćenje, pa i opadanje kose.

Ipak, uprkos takvim činjenicama, da bi ste došle do idealne frizure, nekada vam je neophodan gel za kosu. Posebno ako imate kratku kosu i ako želite da konstantno imate urednu frizuru.

Šta vam je potrebno da napravite gek za kosu?

Da bi ste napravili gel za kosu, potrebno vam je svega nekoliko sastojaka. To su:

  • Jedna četvrtina ili jedna polovina kafene kašičice jestivog želatina. (Prvu meru koristite ukoliko želite da napravite redak gel, dok drugu meru koristite ukoliko želite da napravite gust gel)
  • 100 ml tople destilovane vode. ( Ukoliko vam pri ruci nije destilovana voda, kao odlična zamena poslužiće prokuvana i prohlađena voda).

Način pripreme gel za kosu:

Priprema je veoma laka i jednostavna. Dovoljno je samo da pomešate i dobro sjedinite gore navedena dva sastojka i da sačekate nekoliko sati. Upravo zbog neophodnog čekanja da prođe nekoliko sati najbolje je da sastojke pomešate uveče. Tako ćete već ujutru kada se probudite imati gotov gel koji je spreman za upotrebu.

Gotov gel, možete koristiti oko dve nedelje i za to vreme on će konstantno imati nepromenjenu efikasnost. Najbolje je čuvati ga u frižideru u staklenoj zatvorenoj teglici. Na taj način, produžićete i sačuvati svežinu gela i ujedno ćete sprečiti da se promeni njegov prvobitni miris.

Gel koji čuvate u otvorenoj posudi, može upiti mirise sredine u kojoj se nalazi, a to se naročito može dogoditi u frižideru gde se nalaze različite namirnice.

Ukoliko želite da gel za kosu obogatite nekim lepim mirisom i na taj način njegovu upotrebu učinite još prijatnijom, tokom pripreme u njega dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja sa mirisom po želji. Ako to niste uradili odmah u toku pripreme, nemojte naknadno nakon što je gel gotov u njega dodavati eterično ulje. Dodavanjem, eterično ulje se neće ravnomerno sjediniti sa celokupnim sadržajem gela.

Ovako napravljen, potpuno prirodan i zdrav gel za kosu, možete koristiti koliko god želite često, bez straha da ćete na taj način ugroziti zdravlje kose. Ipak, nemojte zaboraviti na to da će gel za kosu najbolji i potpuni efekat dati upravo onda kada ga nanesete na čistu kosu, a nikako ne na kosu na kojoj već postoji sloj osušenog gela.

Kosa na kojoj se nalazi nekoliko slojeva osušenog gela za kosu , izgledaće neuredno, a to je sigurno suprotno od onoga što želite da postignete.

1 Comment

  1. Pingback: Pletenice u konjskom repu - Frizura sa podignutom kosom | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!