Nega kose posle mini-vala: 11 saveta eksperata

Kako se era mini-vala vraća u modu, mnoge od nas se pitaju kako treba održavati kosu posle ovog tretmana. Ako se odlučite za mini-val – uštedećete mnogo vremena kada ustanete ujutru iz kreveta, jer ćete imati fantastičnu frizuru, koje se lako održava. Kako biste održavali novu teksturu kose, postoji nekoliko važnih pravila, koja se tiču toplote, stlizovanja i proizvoda koje birate. U nastavku vas eksperti savetuju kako da pravilno negujete kosu posle tretmana mini-vala u frizerskom salonu!

Nega mini-vala odmah posle tretmana

Postarajte se da se brinete o mini-valu sa dodatnom pažnjom, posebno u prvim danima posle tretmana, jer hemikalije koje se koriste za mini val formiraju nove veze unutar dlake naredna 2-3 dana.

#1: Ne perite kosu barem 2 dana posle mini-vala

Uzdržite se od pranja i kvašenja kose posle mini vala najmanje dva dana. Prerano pranje kose može uzrokovati da vam se kosa ispravi, pošto će loknice izgubiti svoj obik.

pranje kose posle mini vala

#2: Ne koristite toplote aparate za styling prvih dana

Ne koristite peglu i figaro pre prvog pranja kose, posle mini vala, jer ova praksa može uticati na formiranje veza unutar dlake. Samo se opustite i uživajte u novim kovrdžama.

#3: Pustite kosu da pada

Nemojte vezivati kosu u punđe ili rep, prvih par dana, iz istih razloga koje smo naveli za prve dve stavke. Proces ponovnog formiranja keratinskih veza unutar dlake je delikatan, i potrebno mu je 2-3 dana kako bi vaše lokne ostale na mestu.

#4: Nemojte se češljati prva 24 sata

Udržite se od češljanja kose prvih 24 sata – koristite prste da nežno razmrsite kosu posle spavanja ili da namestite kovrdže oko lica.

#5: Nemojte se farbati par nedelja posle mini-vala

Nemojte farbati kosu 2-3 nedelje posle mini-val tretmana, jer farbe koriste hemikalije koje mogu uticati na izgled mini-vala i stanje kose. Ujedno, ofarbajte se najmanje 2 nedelje pre tretmana mini vala, kako bi se dlaka oporavila od procesa farbanja, i kako bi mini-val dao najbolji rezultat.

Privremene boje, kolor šamponi i farbe, kao i prelivi, mogu se stavljati odmah posle mini-vala, jer on svakako podiže kutikulu dlake, tako da će svaka “nežnija” boja za kosu savršeno leći na dlaku, ne oštećujući kosu.

Povezano: Mini-val na kosi – Ponovo IN!

farbanje kose mini val

#6: Koristite proizvode za hemijski tretiranu kosu

Što se tiče kućne nege, najbolje je da koristite proizvode specijalno formulisane za hemijski tretiranu kosu. Oni najčešće NE SADRŽE sulfatne soli, i bogati su hranljivim sastojcima, koji će regenerisati dlaku i očuvati njen prirorodnih keratin. Najbolje je da se posavetujete sa frizerom, nakon tretmana mini-vala, oko proizvoda koji su adekvatni za kućnu negu.

Naša preporuka su Olaplex šampon i balzam, posebno formulisani za hemijski oštećenu kosu.

#7: Dubinski negujte kosu

Mini-val koristi hemikalije koje lišavaju dlaku njenih nutrijenata i prirodne vlage. Dubinski pakujte kosu barem 1-2 puta nedeljno, kako biste nahranili kosu. Koristite reparirajuće regeneratore, koji će pomoći u obnavljanju pokidanih keratinskih veza unutar dlake.

Mi vam predlažemo MoroccanOil RESTORATIVE proteinsku masku za kosu.

#8: Idite na redovne tretmane “popravke”

Mini-val se naziva i “trajna”, ali to ne znači da traje beskonačno dugo. Pun efekat nakosi je oko 3 meseca, a posle toga bi trebalo da idete na redovne tretmane održavanja, na svakih 12 nedelja, kako bi vaš mini-val bio u punom sjaju.

#9: Štitite kosu od sunca više nego ikad

Kada je na kosi urađen mini-val, neophodno je da više nego ikada povedete računa o UV zaštiti dlake. Koristite leave-in sprej za zaštitu kose od sunca, na bazi cinka, ili tokom leta, možete laganim šalom pokriti kosu.

Mi vam predlažemo Revlon Professional Eksperience SUN PRO sprej za zaštitu kose od UV zračenja.

#10: Sačekajte pre kupanja u bazenu

Hlorisana voda može biti veoma agresivna prema kosi na kojoj je rađen mini-val. Zato sačekajte barem 3 dana nakon stavljanja mini-vala kako biste plivali u bazenu.

mini val

#11: Štedljivo korisite toplotne styling aparate za kosu

Nakon mini-vala, vaša kosa je podložnija toplotnom oštećenju, zato peglu, figaro i fen koristite što je moguće ređe, i to na nižoj temperaturi. Sada kada imate valovitu kosu, automatski ste smanjili potrebu za stilizovanjem!

Pročitajte još i: Mini-val voćnim kiselinama

error: Content is protected !!