Prese za kosu: Rešavamo najčešće dileme!

prese za kosu

Prese za kosu su nezamenljivi alat za ravnanje kose i oblikovanje frizure. Verovatna svaka od nas ima ovaj toplotni stajling aparat, ali uz njega dolaze i brojne nedoumice oko korišćenja – posebno ako želite da očuvate izgled i kvalitet kose! Zato u nastavku rešavamo najčešće nedoumice i dileme oko korišćenja presi za kosu!

Rešavamo najčešće dileme za korišćenje prese za kosu!

Da li treba da čekam da se pegla potpuno zagreje?

Nikada ne počinjite sa peglanjem kose dok presa nije u potpunosti dosegla podešenu temperaturu. Presa radi svoj posao, tek ako je u potpunosti zagrejana na adekvatnu temperaturu. Ako ne uradite ovo, nećete dobiti željene rezultate ravne kose.

Da li ploče moraju da budu široke?

Naravno da ne – ovo je jedna od najčešćih zabluda. Najbolji osećaj prilikom peglanja kose imaćete ako odaberete peglu nešto tanjih ploča, i zaobljenih ivica, koje neće povlačiti niti čupati kosu. Sa tanjim pločama možete i uvijati kosu u opuštene lokne.

presa za kosu

S koje strane kose da počnem?

Frizeri savetuju da kod peglanja kose uvek počnete pozadi, i potom uzimate pramenove koji su sve bliži licu. Dakle, kosa oko lica treba da bude poslednja koju ćete ispraviti presom.

Koliko pramen mora biti širok?

Profesionalci dalje savetuju da kosu treba podeliti u sekcije, i uzimati pramen širine oko 1 inča, tj 2.5 cm. Nemojte gubiti strpljenje – u redu je da krenete polako, jer ćete ovako dobiti savršenu i dugotrajnu ravnu kosu.

Povezano: Pegla za kosu – DA ili NE?

Kako da znate na kojoj temrpaturi da peglate kosu?

Ako pročitate uputstvo svake prese, u njemu stoje preporuke za temperaturu – u zavisnosti od tipa dlake i njenog trenutnog stanja, podešavate i temperaturu prese. Ako vam je kosa slabija, hemijski tretirana ili tanka – koristite niže podešavanje temperature. S druge strane, ako vam je kosa kovrždava, debele dlake, veoma gusta i otporna – biće vam potrebna nešto viša temperatura.

peglanje kose

Koliko puta treba da pređete presom jedan pramen?

Ključ u savršeno ispravljenoj kosi je lagani prelaz presom preko pramena, uz pritisak koji nije prejak. Dakle, jedan do dva poteza bi trebalo da budu sasvim dovoljni.

Povezano: Greške koje pravite dok koristite peglu za kosu

Da li treba da čistim presu?

Kako bi vam sam aparat duže trajao i kako bi bio efikasan, potrebno je da ga održavate i čistite. Ako presu ne čistite redovno, prašina, masnoća i prljavština će završiti na kosi, time oštećujući kosu. Zato sačekajte da se presa u potpunosti ohladi, te prebrišite ploče blago navlaženom mikrofiber krpicom.

Budite sigurne da ste zaštitile kosu od termičkih oštećenja PRE upotrebe prese za kosu, uz pomoć Subrina Professinal Friz Fighter spreja za zaštitu.

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!