Pucanje krajeva kose: Sve što treba da znate!

pucanje krajeva kose

Kosa raste iz korena, tako da su krajevi zapravo najstariji deo vaše dlake. U zavisnosti od dužine kose, krajevi mogu biti stari i nekoliko godina! Zamislite samo šta su sve ti krajevi prošli kroz godine? Koliko su puta oprani, stilizovani, tretirani farbom ili peglom? Koliko šaleva, kapa i džempera su dodirnuli? Krajevi su zato najizloženiji i najranjiviji deo vaše kose. Tokom vremena, krajevi kose će početi da se listaju i cvetaju, otvarajući unutrašnji korteks dlake. U nastavku vam otkrivamo kako da vam krajevi što duže izgledaju zdravo i negovano!

Kako nastaju ispucali krajevi?

Krajevi kose mogu pucati na različite načine. Tako postoji klasično pucanje dlake na dva dela. Možete primetiti da je dlaka pukla na nekoliko delova (rascvetanost dlake poput drveta ili metle). Treći vid pucanja dlake je da se ona razdvaja i stanjuje sve do kutikule. Ono što je zajedničko ovim oblicima pucanja dlake jeste da su normalni životni ciklus dlake, i da ih moramo redovno skraćivati.

#1: Fizička oštećenja

Ovo uključuje stilizovanje, četkanje, raščešljavanje, diranje, vezivanje kose i sve one radnje koje malo pomalo utiču na pucanje kutikule.

#2: Preterana toplota

Stajling aparati za toplotno stilizovanje kose su jedan od najbržih načina da uzrokujete ispucale krajeve. Preterana tolota oštećuje krajeve koji su već izloženi drugim faktorima.

ispucali krajevi

#3: Trenje

Neki materijali uzrokuju više oštećenja kutikule nego drugi. Šalevi, šeširi i džemperi ubrzavaju nastanak ispucalih krajeva, kao i pamučni peškiri i jastučnice. Ako vam kosa dovoljno duga da pada niz leđa, jakna ili kaput takođe utiču na ubrzano oštećenje dlake.

#4: Okolina

Vetar, hladnoća, sunce, toplota, suva klima, vlažna klima… kakvo god da je vreme u kraju u kom živite, ono utiče na pucanje krajeva kose. Dodatno, ako kosu redovno stilizujete na način da je ona izložena uticajima sredine, ovo će dodatno ubrzati oštećenje dlake.

#5: Unutrašnji faktori

Vaša ishrana, voda koju pijete i opšte zdravlje organizma utiču na snagu vaše kose. Ako vam je telo dehidrirano, pothranjeno ili u deficitu sa proteinima, i vaša kosa će biti mnogo podložnija oštećenjima.

Povezano: 8 razloga zašto je vaša kosa lomljiva

pucanje krajeva kose

Zašto su ispucali krajevi loši?

Kada dlaka pukne na kraju, oštećenje može samo da napreduje. Ako se ne dira, rascvetali kraj će nastaviti da “cveta” sve do korena, i to je već šteta koja se NE može popraviti.

Rascvetali krajevi više nemaju glatku kutikulu koja ih pokriva, i zato se često mrse. Pošto ćete iskusiti mršenje kose, više ćete češljati kosu i izlagati je dodatnom oštećenju.

Rascvetali krajevi čine da vam kosa izgleda frizzy, sprženo i nezdravo. Oštećeni krajevi su znak da je vaša kosa oštećena i da joj je potrebno šišanje.

Za tretiranje ispucalih krajeva, preporučujemo vam Marrakesh ENDZ tretman na bazi ulja argana, konoplje i pšeničnih proteina.

Kako da sprečite pucanje krajeva?

  • Budite nežni kada perete i češljate kosu.
  • Izbegavajte tople alate za stilizovanje kose (prese, fen, figaro)
  • Pijte više vode – hidrirajte kosu iznutra
  • Hidrirajte i ojačajte kosu dubinskim tretmanima hidratacije 1-2 puta mesečno
  • Izbegavajte trljanje kose peškirom – oni uzrokuju trenje koje ubrzava pucanje dlake
  • Zaštite kosu dok spavate – spavajte na svilenoj ili satenskoj jastičnici.
  • Nosite zaštitne frizure tokom zime, kako biste što manje krajeva izložili vremenskim uslovima
  • Koristite proizvode za kosu koji imaju što manje hemikalija i toksina

Pročitajte još : 5 efikasnih “uradi sama” maski za ispucale krajeve

error: Content is protected !!