Šta je koenzim Q10 i zašto se nalazi u svakoj anti-age kremi?

Koenzim Q10

Potraga za “čarobnim” sastojkom koji koža vraća mladost, elastičnost, manje bora, sjaj i savršenu teksturu traje i dalje. Mnogi savremeni kozmetički sastojci tvrde da ubrzavaju smenu starih i novih ćelija kože, poboljšavaju njenu elastičnost, ali u moru ponude, nameće se jedan sastojak: koenzim Q10. Ovaj sastojak nije nov: decenijama se koristi u japanskoj beauty industriji! U nastavku saznajte zašto ga skoro svaka anti-age krema za lice sadrži!

Šta je tačno koenzim Q10?

Koenzim Q10 je prirodnim enzim, koje naše telo proizvodi, kako bi “uništio” molekule slobodnih radikala unutar ćelije. Ovaj enzim je vrsta osnovnog antioksidanta, a rastvorljiv je u masnoći. Koenzim Q10 se nalazi u svakoj ćeliji ljudskog tela – i ključan je za proizvodnju energije unutar ćelije.

Kada smo mlađi, naše telo može da proizvodi onoliko koenzima Q10 koliko nam je potrebno za energiju. Ali sa godinama, uz starenje i stres, usporava se proces proizvodnje ovog koenzima, i zalihe unutar ćelija se smanjuju. Kada se tek rodimo, zalihe ovog enzia su male, potom rastu, da bi u tinejdžerskim godinama dostigle svoj vrhunac, i polako počinju a opadaju već posle 20. godine.

koenzim Q10

Šta “radi” koenzim Q10?

Potoje legitimna naučna istraživanja koja stoje iza “super-moći” ovog sastojka: u pitanju je moćan antioksidant, koji deluje kao štit za vašu kožu, koji se bori protiv svih faktora koji doprinose bržem starenju kože (UV zračenje, IR zračenje, i ozonsko zagađenje). Ne zaboravite da se većina starenja kože dešava iz zagađene sredine – stoga ako možemo da “blokiramo” ova štetna dejstva, naša koža će sporije stariti.

Povezano: Najbolji antioksidanti za vašu kožu – Šta tačno rade?

Benefiti koenzima Q10 za kožu

Kada je reč o nezi kože, koenzim Q10 se obično nalazi u sastavu nekih tonika, krema i antirida, ujednačavajući ten kože i umanjujući pojavu finih linija.

#1: Daje eneriju ćelijama

Ova energija je ćelijama kože neophodna, kako bi mogle da se “samoobnavljanju” i da zadrže svoje zdravlje. Aktivne ćelije kože uklanjaju toksine i bolje iskorišćavaju nutrijente iz ishrane i skincare proizvoda. Kada koža stari, ovi procesi se usporavaju, uzrokujući beživotnu i sivu kožu. KoenzimQ10 čini ćelije kože aktivnim i energizovanim.

#2: Umajuje štetu od sunčevih zraka

Koža se oštećuje konstantnim izlaganjem sunčevim zracima, koji su veliki izvor slobodnih radikala, a oni oštećuju DNK ćelija kože. Koenzim Q10 je moćan antioksidant koji štiti kožu na molekularnom nivou od štetnih efekata sunca i štete koju nanose slobodnih radikali. Ovaj koenzim usporava degradaciju kolagena, koja nastaje delovanjem UV zraka.

koenzim Q10

#3: Izjednačava ten

Koenzim Q10 blokira tirozinazu, enzim, koji pomaže stavranju melanina – a to znači da radi na smanjenju i prevenciji tamnih fleka i hiperpigmentacija.

#4: Stimuliše kolagen i elastin

KoenzimQ10 stimuliše telo da proizvodi više kolagenih i elastičnih vlakana, koji su od izuzetne važnosti za čvrstinu i elastičnost kože.

Povezano: Kada je pravo vreme da se počne sa anti-age proizvodima?

#5: Obnavlja ćelija kože

Koenzim Q10 daje više energije ćelijama, a to znači da one mogu da bolje iskoriste nutrijente, što dovodi do zdravije kože, koja lepše izgleda.

#6: Umiruje kožu

Dok se toksini iz sredine “spiraju” sa kože, vaša koža se tiho zahvaljuje. Ovaj koenzim pomaže vašim ćelijama da ukloni sve ono što iritira kožu.

#7: Umanjuje izgled bora i finih linija

Koenzim Q10 deluje na pojačanu proizvodnju kolagena i elastina, a time kožu čini jačom, elastičnom, a samim tim – sa manje vidljivih bora i finih linija.

koenzim Q10

Ko ne sme da koristi koenzim Q10?

Dok je topikalno nanošenje ovog koenzima pogodne za sve tipove kože, ukoliko imate stanje kože koje se naziva vitiligo, trebalo bi da budete oprezni sa korišćenjem proizvoda sa Q10. Pošto on blokira enzim odgovora za stvaranje pigmenta, može dovesti do pogoršanja depigmentacija, osobama koje već pate od vitiliga.

Kako se koristi Q10?

Dobre vesti su da ovaj sastojak možete mešati sa ostalim sastojcima. Odličan je da se nanosi pre i posle izlaganja suncu. Sjajno se slaže sa vitaminom C, jer onda rade “u paru” kako bi kožu zaštitili od slobodnih radikala. Ipak, ne savetuje se da se meša sa retinolom i glikolnom kiselinom, jer se mnogo brže degradira na koži.

Pročitajte još i: Zašto je SPF krema najbolja anti-age krema koju imate?

error: Content is protected !!