Šta se dešava s vašom kosom dok starite – Istine i bapske priče

By  |  0 Comments

Kako žena stari, njeno telo prolazi kroz promene, od kojih se neke razvijaju postepeno i šokiraju nas kada ih konačno primetimo. Ovo se posebno odnosi na kosu. Kada je u pitanju tema kose i starenje, ovde su neke od istina i mitova.

Kosa i starenje – Tačno i netačno

Gubite kosu kako starite

Postoje 3 faze kroz koje kosa prolazi – faza rasta, prelazna faza i faza mirovanja. Kako postajete stariji, vaša kosa provodi više vremena u poslednjem ciklusu, što znači da gubite kosu brže nego što ona uspeva da izraste. Za razliku od gubitka kose kod muškaraca (koji obično počinje kao proređenje na kruni glave i produbljivanje zalistaka), gubitak kose kod žena se javlja kao postepeno proređivanje cele kose.

Minoksidil se koristi kao tretman za gubitak kose. Direktnim nanošenjem rastvora minoksidila direktno na kožu glave podstiče se obnavljanje rasta kose. Drugi tretman je spironolakton lek, koji zaustavlja opadanje kose usporavanjem proizvodnje androgena. Lek propecia je takođe opcija, ali s obzirom da je bio povezan sa defektima otkrivenim po rođenju, većina doktora ga neće propisati ako već niste prošli kroz menopauzu ili nećete da imate više dece i koristite kontraceptivne pilule. Takođe, postoji i transplantacija kose, ali većina žena nisu dobri kandidati za presađivanje, jer je potrebna donatorska kosa sa strane i za zadnji deo skalpa, gde je kosa žena, za razliku od muškaraca, tanka i nestabilna.

kosa

Laser može pomoći pri obnavljanju rasta kose

U mnogim klinikama za kosu nude lasersku terapiju za stimulaciju ponovnog rasta kose, koja deluje ali košta mnogo. Postoje laseri koje možete koristiti kod kuće (HairMax LaserComb), a koji pomeraju kosu iz faze mirovanja u fazu rasta. Ako ne možete da potrošite silan novac za laserske tretmane, uvek možete prikriti vidljivo područje skalpa sa kremom ili puderom, koji potamnjuje kožu temena prilagođavajući je vašoj boji kose.

Dodaci ishrani neće sprečiti opadanje kose

Iako biotin pilule neće povećati broj dlaka na glavi, ipak će učiniti postojeću kosu gušćom, što daje iluziju više kose. Ugradiće masne kiseline i proteine u dlake kako bi kosa bila deblja/gušća i jača. Još jedan pomagač (u ishrani) koji će sprečiti opadanje kose jesu masne ribe kao što su losos ili tuna, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama (daju kosi debljinu i sjaj). Ako ne volite ribu, unesite u ishranu omega-3 masne kiseline od izvora na biljnoj bazi, kao što su seme lana ili orasi.

orasi

Brige mogu pretvoriti vašu kosu u sedu:

Postoji teorija da hormon stresa adrenalin oštećuje melanocite – ćelije u kosi koje proizvode melanin, pigment koji daje kosi boju. Stres neće prouzrokovati menjanje boje kose kada ste mlađi, ali može ubrzati proces sedenja koji prirodno počinje u 30-im ili 40-im. Takođe, ukoliko prolazite kroz veliku krizu možete izazvati alopeciju, autoimuno stanje koje uzrokuje zapaljenje koje smanjuje melanocite. Primetićete mrlje bele ili sive boje između vaše redovno obojene kose.

Ako iščupate jednu sedu dlaku, izrašće vam dve na istom mestu:

Ovo je tipična bapska priča. U redu je da povremeno iščupate sedu dlaku na bradi ili obrvama, ali čuvajte se čupanja dlaka na kosi, jer previše čupanja je može oslabiti i učiniti podložnom za rascvetale krajeve i lomljenje.

Maslinovo ulje učiniće kosu mlađom:

Ne morate koristiti samo skupe proizvode za borbu protiv starenja,. Jednostavno negovanje pramenova laganim slojem maslinovog ulja (ostaviti na kosi preko noći) učiniće pramenove bujnijim. Ulje će zadržati vlagu i zamenite ulje koje ste prirodno izgubili sa godinama. Takođe, poboljšaćete teksturu i snagu i smanjiti lomljenje. Koristite šampone koji ne sadrže sulfate (manje isušuju kosu), a sadrže ceramide (jačaju kosu i zadržavaju vlažnost), kao i sredstva za čišćenje kose koja sadrže sastojke za jačanje kao što su keratin i biotin.

maslinovo ulje

Umesto na kosi rastu vam dlačice na licu:

Iste hormonalne promene koje uzrokuju opadanje kose na glavi takođe mogu izazvati i da dlačice više rastu na licu, ostavljajući vas sa frustriranima. Iako je normalno da primetite dlake na bradi tu i tamo, proverite sa dermatologom ukoliko primetite značajno povećanje dlaka na licu, jer to može biti izazvano zbog medicinskih problema, kao što su poremećaj štitne žlezde, sindrom policističnih jajnika, anemija ili autoimuno oboljenje kao što je lupus (svi se pojavljuju ili pogoršavaju sa godinama).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!