Šta vam potajno oštećuje kosu tokom leta?

By  |  0 Comments

Romantizujemo leto kada je kosa u pitanju. Kosa kao okupana suncem, talasasti pramenovi, ali u stvarnosti, leto je zapravo najgore doba godine za vašu kosu. I hlor je samo početak. Šta vam potajno oštećuje kosu tokom leta, saznajte u nastavku.

Neprijatelji kose u letnjem periodu – Šta je najviše oštećuje?

1. Klima

Klima uređaji su tokom leta više potreba nego luksuz, međutim klonite se klime ukoliko želite da zadržite hidriranost vaših pramenova. Bez obzira da li ste ograničeni na radni sto u kancelariji tokom dana ili koristite klimu u kući, čak i tokom noći, imajte na umu da trebate prilagoditi vašu negu kose. Redovno koristite kondicioner ili maske za hidrataciju kose.

2. Sunčane naočare

Iako su sunčane naočare od suštinskog značaja za preživljavanje letnje sezone (i omiljeni modni detalj tokom leta!), pazite da vam ne oštete kosu kada ih skidate sa vrha glave. Može vam se desiti da vam metalni detalj uhvati dlake uzrokujući trajno oštećenje folikula. Da biste to izbegli, ne stavljajte ih na vrh glave kako biste sprečili kosu da vam pada na lice, već ih spakujte u futrolu i stavite u torbu.

pray eyewear

Pray eyewear

3. Snažno zavezan konjski rep

Leto je period kada našu kosu najviše držimo svezanu. Podignuta kosa, naročito konjski rep, spasioci su prilikom znojenja. Međutim, kada se nose na duži period (3 do 4 puta nedeljno tokom nekoliko godina), ti zategnuti stilovi frizura mogu biti štetni za vašu kosu, pa čak izazvati i alopeciju (ppadanje kose).

4. Sunce

Do sada verovatno znate da predugo izlaganje glave na suncu, nije dobro za vašu kosu. Najbitnije je da nosite šešir na plaži. Takođe, potrebna vam je zaštita od sunca, od kose do pete, i kraj priče. Nabavite zaštitni sprej, posebno ako farbate kosu. U suprotnom, kosa će vam promeniti boju, postaće suva, lomljiva.

sesir

5. Češljanje vlažne kose

Bilo da ste na plaži, kod bazena ili volite često da se tuširate – velike su šanse da je vaša kosa češće mokra tokom leta, a samim tim lako se i oštećuje. Kada vam je kosa mokra, vaši pramenovi su zbijeni zbog vode, što znači da ne bi trebalo da je bezumno češljate jer ćete je samo zamrsiti. Budite strpljivi, prvo je raščešljajte prstima i obavezno koristite proizvod za raščešljavanje kose kako bi vam češljanje prošlo što nežije.

Letnja frizura – pletenica za 3 minuta

Leto je u punom zamahu, putovanja i odmori su (nadamo se!) pred nama. Bez obzira da li letite negde na more ili vozite bicikl, trebaće vam letnja frizura koja nije zahtevna.

Kruna od pletenice se pravi za 3 minuta, otporna je na vetar i ne pada vam na ramena i leđa. Imaćete savršenu letnju frizuru ako budete pratili sledeća 4 koraka:

  1. Na suvu kosu, nanesite proizvod koji će učvrstiti nemirne pramenove, učiniti ih manje klizavim i lakšim za rad.
  2. Podeliti kosu na dva dela i svaku sekciju ispletite u pletenicu, a završetke učvrstite gumicama. Ako imate dugu kosu, počnite od nivoa uha; ako imate kraću, neka vam početak pletenice bude viši.
  3. Blago proširite pletenice da biste stvorili utisak da vam je kosa gušća.
  4. Na kraju, prebacite jednu pletenicu gore i položite je preko glave. Učvrstite pletenicu pomoću šnalica blizu suprotnog uha. Uradite isto sa drugom pletenicom, samo njen kraj stavite ispod prve kako biste ga sakrili.

Kako da napravite ovu pletenicu pogledajte u videu ovde.

pletenica

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!