10 najvećih grešaka prilikom čišćenja lica – sprečite neprijatne probleme sa kožom

By  |  0 Comments

Čišćenje lica izgleda kao najmanje komplikovan deo vaše beauty rutine, zar ne ? Ispostavilo se da neke zajedničke navike prilikom čišćenja lica mogu da izazovu čitav spisak nevolja koži, uključujući suvoću, iritaciju, masnoću… Pročitajte i naučite 10 najvećih grešaka koje činite prilikom čišćenja lica – i kako da ih ispravite da biste ublažili neprijatne probleme sa kožom.

Izabrali ste pogrešan proizvod

Odgovarajuće sredstvo za čišćenje lica bi trebalo da u potpunosti ukloni prljavštinu, šminku i naslage, ali da ne ukloni prirodna ulja vaše kože ili zdrave ćelije. Pronađite proizvod koji nije ni suviše blag pa da morate isti posao 2 puta da radite ili da ribate lice jako kako biste ga temeljno očistiti, ali ni suviše grub koji će iritirati kožu ili je isušiti nakon čišćenja.

Povezano: Proizvodi za umivanje lica!

Preterujete

Tokom dana, dovoljno je 2 puta da operete lice – ujutro i naveče – u suprotnom možete da iritirate kožu, što ironično dovodi do hiperprodukcije ulja. Ako niste nosili šminku, rasipali se kremom za sunčanje ili se znojili mnogo toga dana, preskočite sredstvo za čišćenje naveče i umijte se samo mlakom vodom – priuštite vašoj koži odmor od proizvoda s vremena na vreme.

Pogrešna temperatura

Mit je da topla voda otvara pore a hladna voda ih zatvara. Realnost je da pore nemaju mišiće da se otvaraju i zatvaraju. Dok se zbog tople vode možete osećati dobro u vašoj koži, možete i poremetiti prirodna, zaštitna ulja vaše kože i dovesti do preteranog sušenja ili prekomerne proizvodnje sebuma. Mlaka voda je najbolji izbor za nežno a efikasno čišćenje kože.

Pilingujete previše

Piling je zdrava praksa prilikom koje odbacujemo mrtve ćelije kože, ali umerenost je ključ. Ne preterujte sa zrnastim pilinzima (piling šećerom i voćne kiseline su nežniji izbor) i pilingujte telo 2 do 3 puta nedeljno maksimalno. Umesto sunđerom, nežno se istrljajte prstima kako biste sprečili povlačenje i teglenje kože.

Ne ispirate dovoljno dobro

Oskudno ispiranje vodi do nagomilavanja ostataka sredstva za čišćenje, što može da blokira pore i isuši kožu. Isperite lice temeljno, čak i kada žurite ujutro ili ste “umorni kao pas” naveče. Vilica, linija kose i nos su najčešće zanemarena mesta, tako da im pokažite malo više ljubavi!

Povezano: Uradi sama: Maska za dubinsko čišćenje lica!

Koristite sastojke koji iritiraju kožu

Pre korišćenja nekog proizvoda za negu lica, uvek prvo pročitajte sastojke na etiketi! Budite pažljiviji i izbegavajte iritirajuće sastojke kao što su mirisi, boje i sintetički konzervansi, kao što je paraben. Natrijum lauril sulfat je još jedan sastojak koji trebate zaobići – najčešće se koristi površinski za uklanjanje ostataka – jer je čest uzrok iritacije i alergijskih reakcija.

Trljate lice peškirom

Ne trljajte – tapkajte! Trljanje može prijati vašoj koži, ali povlačite kožu i stavljate elastin u opasnost. I nemojte samo zgrabiti najbliži peškir za ruke jer ćete raširiti bakterije po svom lepom, čistom licu. Koristite čist, mek peškir koji će nežno upiti vodu sa vašeg svežeg lica.

Odugovlačite sa hidratacijom

Kako bi se povećala apsorpcija i zadržavanje vlage, primjenjujte hidratantnu kremu odmah nakon čišćenja lica – dok je koža još vlažna. Isto važi i za serum i tretmane specijalnim proizvodima. Ukoliko čekate da vam se koža potpuno osuši, otežavate da se aktivni sastojci apsorbuju u kožu pri čemu koža postaje masnija ili lepljivija.

Trošite bogatstvo

Nema nikakve potrebe da kupujete skupocene proizvode za čišćenja lica. Potražite jedan sa jednostavnim, prirodnim sastojcima i sačuvajte novac za kupovinu proizvoda koji će zapravo ostati na vašoj koži, kao serum i hidratantna krema.

Strahujete od ulja

Iako se duže vreme smatralo da ulja zatvarju pore, svi tipovi kože imaju koristi od čišćenja sa uljem, pa čak i masna i problematična koža. Ulja rastvaraju ulja! Odgovarajuće ulje će očistiti pore od prljavština i bakterija te obnoviti prirodnu ravnotežu kože i održavati njezin zdravi izgled i osećaj. Potražite ulje za čišćenje lica sa prirodnim – na biljnoj bazi – uljem, ili čak možete koristiti bademovo ulje, ulje koštica kajsije, ulje od semenki grožđa ili suncokretovo ulje visokog kvaliteta iz prodavnice. Jednostavno umasirajte ulje na lice pa ga obrišite mekim peškirićem prethodno natopljenim u toploj vodi. Dobro obrišite ulje s lica kako biste sprečili nagomilavanje ostataka i održali pore čistim.

Povezano: Nedeljni tretman čišćenja kože lica!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!