5 najvećih neprijatelja vaše kože

koža

Pored brige o redovnoj i pravilnoj nezi kože, koja uključuje čišćenje, hidrataciju, piling i zaštitu od sunca, podjednako bistre trebali uzeti u obzir (posebno ako želite blistavu kožu, bez tamnih fleka i vidljivih bora) i delovati protiv ovih 5 najvećih neprijatelja vaše kože.

Za savršeno čist i zdrav najveći organ na telu, umereno biste trebali konzumirati ili mnogo bolje – u širokom krugu izbegavati ovih 5 najvećih neprijatelja vaše kože.

Glavni krivci koji ubrzavaju starenje kože

Sunce

Ne razmišljamo o štetnom delovanju sunca jer ga željno iščekujemo tokom cele godine. Ali, s obzirom da su UV zraci glavni krivac za vidljive promene na licu kao što su pigmentacijske mrlje ili bore, kao i za pojavu raka kože, važno je da se zaštitite od štetnog delovanja sunca primenom kreme čiji zaštitni faktor iznosi najmanje 15. Primenjujte je 30 minuta pre izlaganja suncu, na svaka 2 sata, a i češće ako se znojite ili uživate u plivanju. Takođe, sa sobom uvek nosite i često nanosite balzam za usne sa zaštitnim faktorom.

Solarijum

U želji da imamo preplanuo ten, a nemamo mogućnost da idemo na plažu i sunčamo se prirodno, odlazimo u solarijum. Ipak, solarijum nije sigurna alternativa sunčanju jer UV zračenje koje emituje solarijum, a koje omogućava tamnjenje za kratko vreme te ne dovodi do opekotina, povećava rizik od nastanka melanoma – najsmrtonosnijeg oblika karcinoma kože, te ubrzavaju starenje kože.

various-types-of-sugar.jpg
Pogledajte i: Zašto bi trebalo izbaciti šećer iz ishrane!

Šećer

Ne bi bilo na odmet s vremena na vreme napraviti detoks i očistiti telo od šećera koji je takođe odgovoran za bore, akne i starenje kože. Pored toga što oštećuje kolagen i elastin, šećer takođe povećava rizik od nekih vrsta raka, visokog krvnog pritiska i bolesti srca. Ipak, sasvim je u redu da se nekada počastite čokoladom sa visokim postotkom kakaa.

Pušenje

Pušača ćete prepoznati po suvoj i žućkasto-sivoj boji kože te borama oko usta, očiju i nosa. Ako ste jedan od njih, važno je i da znate da ugljen monoksid iz cigareta smanjuje protok krvi i kiseonika koji su potrebni koži kako bi se regenerisala. Ako ipak ne pušite, a niste u mogućnosti da izbegnete duvanski dim na poslu ili u gradu, koristite zaštitne kreme sa silikonskim derivatima i antioksidansima (posebno dodatkom vitamina C) kako bi se kolagen u koži što više sačuvao.

Alkohol

Proces prirodnog starenja kože može ubrzati i alkohol. Ova vrlo česta loša životna navika dovodi do gubitka tečnosti iz kože te širenja krvnih sudova čija je posledica javljanje proširenih kapilara i crvenih fleka na licu. Ipak, vino od grožđa sadrži antioksidans resveratol koji usporava starenje kože te ga nije loše popiti povremeno u umerenim količinama.

error: Content is protected !!