Antiperspirant VS dezodorans

By  |  1 Comment

U protekloj deceniji, kada su u pitanju proizvodi namenjeni za borbu protiv znojenja, antiperspiranti su preuzeli tron dezodoransima. Činjenica da antiperspiranti zaista efikasno deluju protiv znojenja, dovela je ovu grupu proizvoda u sam vrh popularnosti. Međutim, popularnost, ne mora uvek da garantuje i kvalitet, kao što i posedovanje pozitivnih osobina, ne mora da garantuje i odsustvo negativnih osobina.


Antiperspiranti, imaju kako svoje dobre, tako i svoje loše osobine, po kojima ih čine boljim ili gorim u poređenju sa dezodoransima. U nastavku ovog teksta, otkrijte koje su to njihove prednosti, a koje mane.

Antiperspirans ili dezodorans

Osobina antiperspiransa je to da momentalno prekida i zaustavlja znojenje i to se može tumačiti kao njegova pozitivna osobina zar ne?

Povezano: Napravi sama – Prirodni dezadoransi.

Međutim, antiperspirant poseduje ovakvu osobinu zahvaljujući prisustvu aluminijumskih soli u svom sadržaju. Aluminijumske soli, deluju tako što sužavaju kanale znojnih žlezda kroz koje treba da protiče znoj i tako sprečavaju rad znojnih žlezda (čime se suprotstavljaju prirodnoj i biološkoj funkciji ovih žlezda).

Sa druge strane, dezodorans deluje tako što kanale znojnih žlezda ostavlja prohodnim, ali sadrži elemente koji neutrališu prisustvo štetnih bakterija i prisustvo neprijatnog mirisa znoja. Samim tim, usled delovanja dezodoransa, znojne žlezde mogu nesmetano da funkcionišu i znoj može da se oslobađa iz organizma, ali neprijatan miris znoja se ne oseća.

Kada uzmete u obzir navedene činjenice koje se vezuju za način delovanja antiperspiranata i za način delovanja dezodoranasa, sami ćete doneti jasan zaključak i shvatićete da u ovom nadmetanju po kvalitetu i zdravstvenoj ispravnosti, dezodoransi ipak imaju prednost i odnose pobedu.

Povezano: Dezaoransi koji ne sadrže aluminijum i parabene!

1 Comment

  1. Pingback: 7 načina da se rešite prekomernog znojenja | Lepotica.rs

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

error: Content is protected !!