Koji dezadoransi ne sadrže aluminijum i parabene

Ima već par godina, od kada smo prvi put čuli da dezadoransi sadrže neke štetne sastojke. Najštetnije od njih su svakako soli aluminijuma. Lepotica.rs vam nudi predlog dezadoransa bez aluminijuma. Zašto bismo rizikovali?

Opasni aluminijum, parabeni, alkohol

U kozmetici i kozmetičkim preparatima koje svakodnevno koristimo nalaze se brojni štetni i opasni sastojci. Njihova funkcija je višestruka. Neki su tu da bi proizvodi duže trajali, imali veći efekat pranja, sprečavali znojenje. Svima im je zajedničko da ih treba izbegavati jer su toksični i dugoročno nanose štetu našem organizmi. U dezadoransima se obično nalazi i nekoliko ovih štetnih sastojaka.

Soli aluminijuma, koje gotovo svi dezadoransi sadrže, potencijalno imaju kancerogeno dejstvo. Proizvođači tvrde da je rizik minimalan. Ali, niko nije rekao da on ne postoji. Ove soli sprečavaju i suzbijaju znojenje, koje je prirodan proces za detoksikaciju i rashlađivanje organizma.

Sa druge strane, i za parabene vlada mišljenje da mogu poremete funkciju hormona i povećaju rizik od raka dojke. A povezuju se i sa neplodnošću, astmom i alergijama.

Evo naših predloga dezadoransa bez aluminijuma

1.Nivea Pure & Natural Action. Nivea je sa ovim dezadoransom akcenat stavila na to da je proizvod dermatološki testiran, da omogućava koži da diše i da ne zatvara pore. Ne sadrži paraben. Sadrži alkohol.

2.Neutro Roberts Derma Zero. 4:0 za Neutro Roberts. 0% aluminijuma, 0% alkohola, 0% antiperspiranata i 0% parabena.

3.Sebamed. Čuveni roll-on dezadorans. Možda i prvi dezadorans bez aluminijuma koji se pojavio. I čini mi se da jedini Sebamed ima dezadoranse koji ne sardže aluminijum, namenjene muškarcima. Bez aluminijuma, alkohola i parabena.

4.Weleda. Ova potpuno organska kozmetika ima dezadoranse bez parabena i aluminijuma. sadrže prirodni alkohol. Proizvodi su potpuno prirodni i mogu ih koristiti čak i vegani.

Dezadoransi koji ne sadrže aluminijum svakako ne mogu da u potpunosti speče znojenje kao oni koji ga sadrže. To im i nije funkcija. Ali bar zato ne morate da razmišljate o mogućim posledicama. Nemojte stavljati zdravlje na drugo mesto.

P.S. Ako znate i koristite još neki dezadorans, koji ne sadrži pomenute štetne kozmetičke sastojke, javite nam. Rado bismo dopunili post je smatramo da je zdravlje najbitnije, a počinje sa edukacijom i širenjem informacija.

error: Content is protected !!