7 najboljih beauty saveta naših baka koji su i dalje aktuelni

saveti naših baka

Sećate se kada vam je baka govorila da mažete vazelin na laktove i kolena? Ili, kako vas je savetovala da ne pravite grimase, jer ćete dobiti bore? Izgleda da su neke beauty mudrosti naših baka i dalje aktuelne! Ne samo da su ovi saveti izdržali test vremena, nego su i vrlo jednostavni za praćenje! U nastavku samo izdvojili 7 najboljih beauty saveta naših baka!

Najbolji beauty saveti naših baka

#1: Uvek spavajte na leđima

Spavanje na stomaku je možda udobnije, ali je ovo loša navika koja čini da se koža lica bora i gnječi. Zato uvek naterajte sebe da spavate na leđima. Ako imate problem sa time da morate spavati na stomaku, nabavite svilene ili satenske jastučnice, jer su mekše, ne upijaju vlažnost iz kože i sprečavaju boranje kože lica.

#2: Vazelin je obavezan proizvod u neseseru

Naše bake nisu imale veliki izbor kada je reč o kozmetičkim proizvodima, ali je tu uvek bio – vazelin! Koristile su ga za sve: lice, usne, kolena, laktove, stopala… Zato vas savetujemo da nabavite jednu tubu ovog old-school proizvoda, jer fantastično regeneriše ispucale usne, pete, kolena i laktove.

Povezano: 5 beauty trikova sa vazelinom

vazelin

#3: Jabukovim sirćetom zaštitite bojenu kosu

U prošlim vremenima, nakon šamponiranja i regeneratora, naše bake su koristile rastvor destilovane vode i jabukovog sirćeta za ispiranje kose. Ova mešavina zatvara kutikulu dlake, što kosi daje sjaj, smanjuje frizz efekat i sprečava ispiranje boje farbane kose. Isprobajte i vi!

#4: Parfeme čuvajte u frižideru

Ovo je jedan neobičan savet, koji zaista ima smisla – odrastajući, naše bake su svoje dragocene parfeme čuvale u frižideru. Ova praksa čini parfem dugotrajnijim i osvežavajućim na koži, posebno u letnjim i jesenjim mesecima. Ohlađen parfem na koži miriše slađe i duže!

Povezano: Bonton nošenja parfema – 9 pravila koja morate znati!

#5: Karmin nanesite i na obraze

Monohromatski make-up je tada bio jako aktuelan: zato su naše bake nanosile karmin i na obraze, pa čak i na kapke! Isprobajte i vi ovu tehniku: tako ćete dobiti svež, odmoran izgled (zahvaljujući kremastoj formuli karmina), a šminka će se savršeno uklapati!

nanošenje karmina na obraze

#6: Ne preskačite piling lica

Pre “fancy” piling krema i gelova, naše bake su redovno radile piling kože, uz pomoć jednostavnih “alatki”. Koristile su meku, teksturisanu krpicu za pranje lica. Ovo je bila nežna metoda uklanjanja odumrlih ćelija sa površine kože, poput blagog pilinga. Isprobajte i vi ovu metodu, posebno ako imate osetljivu kožu, koja burno reaguje na piling.

#7: Izbegavajte da pijete na slamčicu

Iako zvuči neobično, ovaj beauty savet naših baka zaist ima smila: “usisavanje” tečnosti na slamčicu zapravo bora kožu oko usana, tako da nakon godina ove prakse, možete završiti sa tzv. “pušačkim” borama oko usana, a to nikako ne želite!

Pročitajte još i: Šminka za zrelu kožu – TOP make-up saveti za 50+ godina!

error: Content is protected !!