Bonton nošenja parfema – 9 pravila koja morate znati

parfemski bonton

Da li parfem nanosite minut pre nego što izlazite napolje? Možda ga prskate i u kancelariji? Miris i parfemi mogu biti prijatno iskustvo jedino ako pazimo na određena pravila “bontona”, koja osiguravaju da se naša okolina neće “gušiti” od miris parfema. Zato je važno da usvojite i savladate određene protokole nošenja parfema, koje svaka dama mora znati!

Parfemski bonton – zašto ga moramo znati?

Koliko ste puta ušli u lift, i osetili nečiji intenzivan parfem, koji ispunjava taj premali prostor? Ili, koliko ste puta morali da se suzdržite svaki put kada osetite prejak, večernji miris parfema na vašoj koleginiciji s kojom delite mali kancelarijski prostor? Pošto je parfem vitalan deo našeg identiteta, vrlo je važno da budemo obazrivi prema okolini kada biramo miris. Zato vam u nastavku otkrivamo 9 ključnih pravila za parfemski bonton!

#1: Prilagodite parfem prilici

Ako uživate u vašem omiljenom parfemu, to je u redu, ali pre nego što ga nanesete, a pošli ste na roditeljski sastanak, razmislite da li je on odgovarajuć za takvu priliku. Čak i kada miris odgovara, morate znati koja količina je dovoljna, kako ljudima oko vas ne bi bilo muka od prejakog parfema. Mnoge firme zato zahtevaju limitiranu upotrebu parfema.

Imajte na umu da su za dan prikladnije osvežavajuće mirisne note, poput citrusa pamuka, dok one jače (vanila, pačuli, jasmin), čuvajte za večernje prilike.

parfemski bonton

#2: Nanose se isključivo na čistu kožu

Ovo ne treba da naglašavamo – ne želite da se miris vašeg parfema pomeša sa telesnim mirisima ili znojem, jer onda imamo jako naprijatnu situaciju. Parfem nanosite isključivo na čistu, okupanu kožu.

Povezano: 10 super trikova da vam parfem traje duže!

#3: Nekad je bolje bez parfema

Ne zaboravite kuda ste pošli – ako ste krenuli u crkvu, kancelariju, na intervju za posao, ili u posetu nekome u bolnici, onda je bolje ideja da uopšte ne nosite parfem. Ukoliko posle te prilike idete negde druge, slobodno ponesite bočicu parfema, te je nanesite u hodu.

#4: Ne nanosite parfem u javnom prevozu

Čak i ako kasnite na posao, ostali ljudi koji se voze sa vama u autu ili javnom prevozu sigurno ne žele da pluća ispune vašim parfemom. Potrebno je vreme da se parfem upije u kožu i da ispari, kako bi ostala tek blaga mirisna nota. Zato parfem nikada ne nanosite u autobusu, vozu ili automobilu. Nikada nećete znati da li je osoba iza vas alergična na miris koji špricate.

#5: Ujutru koristite toaletnu vodu

Tokom jutra, čulo mirisa je znatno osetljivije, pa je poželjnije koristite blaže mirisne formulacije: eau de toillete, body mist-ove ili kolonjske vode, a eau de parfum ipak sačuvajte za veče, jer je intenzivniji.

parfemski bonton

#6: Prilagodite parfem godišnjem dobu

Kao što ne nosite isti odevni predmet tokom cele godine, tako ne treb ani parfem. Zimi su dopušteni nešto jači, gurmanski, orijentalni, začinski parfemi, dok za proleće i leto treba da odaberete nešto lakše mirise poput: citrusa, cveća, pamuka, voća i “čistih” nota.

Povezano: Zaboravite na parfem – ovi proizvoda ga mogu zameniti tokom letnjih vrućina!

#7: Ne prskajte parfem na odeću

Parfem je kreiran da miriše na koži, a ukoliko se nanese na neki drugi materijal, može promeniti miris. Osim toga, mnogi parfemi mogu uzrokovati fleke ili izbeljivanja određenih materijala. Vrlo često se miris parfema sa odeće teško skida, zato ga nemojte prskati na odeću.

#8: Znajte gde se parfem pravilno nanosi

Ako želite da izvučete najviše od svog parfema, nanosite ga na pulsne tačke iza ušiju, na ručne zglobove i iza kolena. Pre nanošenja parfema, utrljajte malo vazelina u kožu. Tako ćete pojačati miris, a on će trajati duže. Izbegavajte prskanje parfema po celom telu i vratu, jer će miris biti prejak.

#9: Određene mirisne note su za retke prilike

Slatki, ušećereni parfemi kao i oni orijentalni nikako nisu za kancelariju niti bilo kakav kolektiv. Orijentalni mirisi su namenjeni zavođenju, i nosite ih samo u takvim prilikama, koje su obično večernje. Slatkaste parfeme čuvajte za kafu sa drugaricom, dok na poslu treba da mirišete sveže i čisto, nenametljivo.

Pročitajte još i: Parfem vs. toaletna voda – po čemu se razlikuju?

error: Content is protected !!