Parfem vs. toaletna voda: Po čemu se razlikuju?

parfem vs. toaletna voda

Sigurno će znate da postoje razlike u vrsti dostupnih mirisa: tako imamo čiste parfeme, parfemske vode, toaletne vode, kolonjske vode, eua fraiche itd. Njihova glavna razlika je koncentracija mirisne esencije, zato neki od njih traju duže, i skuplji su, a neki od njih vrlo brzo ispare, ali zato koštaju manje. Ako volite parfeme, ovo je osnovna lekcija iz poznavanja mirisa, zato nastavite da čitate!

Zašto parfemi i toaletne vode mirišu?

Baza svakog mirisnog proizvoda je parfemska esencija, koja zapravo daje miris. Svaka parfemska ili toaletna voda, kolonjska ili eua fraiche, jer zapravo mešavina alkohola, vode i ove, parfemske esencije, tj. mirisne srži. Ona se sastoji od kombinacije eteričnih ulja (npr. kedra, limete, sandalovine, cvetnih esencija (jasmin, ruža, neroli), životinjskih ekstrakta (mošus, ambergris) i sintetičkih mirisa.

parfem vs. toaletna voda

Parfemska esencija zapravo nikako nije privlačna sama po sebi, a u nekim slučajevima je neprijatnog mirisa. Pošto je previše koncentrovana, mora se razblažiti vodom i alkoholom.

Prema koncentraciji parfemske esencije, mirise se dele u sledeće kategorije:

1. Le Parfum – Parfem ili ekstrakt

Parfemi sadrže više od 20% parfemske uljane esencije, i to je vrsta mirisa koja će vam bez problema trajati od jutra do večeri, ali to znači da zahtevaju i najvišu cenu. Oni su najčešće gušće, blago uljane konzistencije. Prodaju se u staklenim bočicama sa čepom, pre nego u formi raspršivača. Osobe sa osetljivom kožom će možda više uživati u čistom parfemu, jer sadrži mnogo manje alkohola nego drugi tipovi mirisa i zato neće isušiti kožu vrata.

Povezano: Pravi načini za nanošenje parfema

2. Eau de Parfum – parfemska voda

Sledeća vrsta parfemskog proizvoda sa nižom koncentracijom od prethodne je parfemska voda (eau de parfum – EDP), sa koncentracijom uljane esencije između 15 i 2o%. U proseku, on će trajati dobrih 4-6 sati na vašoj koži i spada u pouzdane mirise, jer će trajati duže od toaletne vode, a nije tako skup kao čist parfem. Pakuje se u klasične parfemske bočice sa raspršivačem.

parfem vs. toaletna voda

3. Eau de Toillete – toaletna voda

Toaletna voda (EDT) je miris sa koncentracijom uljane esencije između 5 i 15%. Jeftinija je verzija od EDP-a, i jedan od najpopularnijih mirisnih proizvoda dostupnih svima. Normalno će trajati između 2-3 sata na koži i smatra se dnevnim mirisom (za razliku od EDP-a, koji je večernja verzija mirisa). Laganiji je, što znači da ga možete obilnije i češe nanositi. Savet je da ga nosite u tašni za dnevne popravke, jer brzo ispari.

Povezano: 10 super trikova da vam parfem traje duže

4. Eau de Cologne – kolonjska voda

Kolonjska voda (EDC) ima još nižu koncentraciju mirisne uljane esencije – svega 2-4%, i viši nivo alkohola, te je i jeftiniji. Traje do dva sata na koži. Kolonjske vode se pakuju u veće bočice, jer se mnogo troše, zbog često obnavljanja mirisa. Ime potiče od francuskog naziva za grad Keln u kojem je prva kolonjska voda napravljena. To je obično lagan, svež, i voćni miris koji sadrži eterična ulja, limun, bergamot, neroli, lavandu, ruzmarin…

parfem vs. toaletna voda

5. Eau Fraiche

Eau Fraiche (čita se: o freš), je veoma slična verzija kolonjskoj vodi, sa mirisom koji traje do 2 sata. Ipak, ima još manju koncentraciju svega 1-3% čiste parfemske esencije. Iako ima niži procenat mirisne esencije, ne sadrži više alkohola od toaletne vode, već veći procenat vode. Zato je odlična za one sa osetljivom kožom i jakim čulom mirisa.

Povezano: Kako da uklapate parfem i miris kozmetike – umetnost “layering-a”

error: Content is protected !!