Biljka “neem” – upoznajte 4 fantastična svojstva za negu kože

biljka neem

Za one koji su upoznati sa benefitima ajurvedske medicine i prirodnih sastojaka, biljka “neem” je dobro poznat sastojak, koji se danas koristi u različitim proizvodima za negu. Ako ste nekada u drogeriji naleteli na masku ili kremu sa prahom biljke “neem”, a niste bili sigurni šta radi ta biljka za vašu kožu – u nastavku otkrivamo sve o njoj!

Šta je tačno biljka “neem”?

Drvo neem-a je integralni deo ajurvedske medicinske prakse u Indiji vekovima. Originalnog latinskog naziva Azadirachta indica, ova biljka sadrži korisne sastojke u listovima, korenu i kori. Supstance nađene u ovim delovima biljke imaju različite medicinske, ali i kozmetičke benefite. Biljci “neem” će se posebno obradovati vlasnici masne kože i kose! Listovi ove biljke su bogati bioflavonoidima, antioksidantima koji štite ćelije i molekule od štete slobodnih radikala i znakova starenja.

biljka neem

Benefiti biljke “neem” za kožu

#1: Poseduje anti-age svojstva

Neem poseduje protivupalana svojstva, i deluje tako što smanjuje upale, kao i pojavu akni i bubuljica. Time ujedno umanjuje šansu za stvaranje ožiljaka i hiperpigmentacija. Dodatno, biljka “neem” je bogata vitaminom C, koji stimuliše proizvodnju kolagena i snabdeva kožu antioksidantima, koji je štite od slobodnih radikala i samim tim – starenja.

Povezano: Tajna azijske kozmetike – Čudesna CICA biljka!

#2: Leči akne i upale kože

Ekstrakt biljke “neem” poseduje antoseptička i antibakterijska svojstva. To je sve zahvaljujući prisustvu flavonoida, po imenu quercetin. On “ubija” bakterije koje su ključni okidač za nastaka akni. Zato je prah biljke “neem” čest sastojak krema i spot tretmana za bibuljice. Osim što deluje na postojeće akne, biljka “neem” usporava nastanak budućih akni.

#3: Smanjuje crvenilo i hidrira kožu

Semenke biljke neem proizvode ulje neem-a, prirodni hidrirajući proizvod, koji sadrži veliki broj masnih kiselina. Koža upija ova ulja, bez masnog osećaja, a ove masne kiseline prodiru u najdublje slojeve kože i tretiraju hroničnu isušenost kože. Osim hidratacije, biljka neem deluje protivupalno i smanjuje vidljivo crvenilo kože, koje je znak inflamacije.

biljka neem

#4: Tonira i zateže pore

Zbog antioksidantivnih i antibakterijskih svojstava, biljka neem je idealna kao sastojak nežnog, a moćnog tonika. Kako biste napravili fantastičan tonik koji zaglađuje, zateže i tonira kožu, jednostavnu prokuvajte listove neem-a u vodi, i potom ohladite tečnost. Procedite tonik i nanesite na pamučni tufer. Kada se tonik osuši, nastavite sa daljom negom.

Bilo da koristite biljku “neem” u prirodnom obliku, ili kao deo kozmetičkih proizvoda, ona je efikasna i moćna alternativa za lepu i zdravu kožu!

Pročitajte još i: Aloe vera – “all-in-one” beauty biljka!

error: Content is protected !!