10 načina kako možete dodati u ishranu više proteina, a da to nije meso!

proteini u namirnicama

Kako biste uneli više proteina u ishranu, ne morate posezati za skupim proteinima u prahu! Svoju ishranu možete obogatiti prirodnim proteinima, koji se nalaze u namirnicama! Njih možete ubaciti i u vaš omiljeni smuti, kako biste mu dali proteinski “boost”. U nastavku vam donosimo 10 namirnica koje su prebogate proteinima!

10 namirnice koje su bogate proteinima

#1: Kravlje mleko

Kravlje mleko je šampion po količini proteina, u poređenju sa bilo kojom alternativom za mleko. Sadrži čak 12 grama proteina po šolji. Možete ga ubaciti u smuti, jer sadrži još i kalcijum, vitamina D i kalijum – nutrijente koji mnogima od nas fale!

#2: Grčki jogurt

Gusti grčki jogurt sadrži moćni mix proteina, sa 18-20 grama po šolji. Nisu svi grčki jogurti isti, stoga pažljivo čitajte sastav i nutritivne vrednosti, kada birate jogurt.

grčki jogurt

#3: Ovas

Sledeći put kada pravite smuti, počnite sa 1/4 šolje presnog ovsa. U trenutku kada bude izgleda poput brašna, dodajte preostale sastojke u smuti. Iznenadiće vas ukus poput kolača!

#4: Mleveno laneno seme

Samo jedna kašika mlevenog lanenog semena pruža vam proteine, omega- masne kiseline i vlakna. Takođe, seme lana sadrži lignane, sastojke sa antioksidantivnim svojstvima!

Povezano: Ishrana prema duginim bojama – Šta boja namirnice znači za vaše zdravlje?

#5: Zeleno lisnato povrće

Procenat proteina je zanemarljivo mali u većini voća i povrća. Ipak, ako ddoate jednu šolju kelja ili spanaća u recept za smuti, dodaćete skoro 3 grama proteina, uz dodatne vitamine i minerale!

zeleno povrće

#6: Orašasti plodovi i puteri

Ako želite da dodate proteine u ishranu (ili u smuti), neka to budu orašasti plodovi ili puteri od orašastih plodova (badema, lešnika itd). Osim što su ukusni, pružaju obilje proteina, kalcijuma i zdravih masnoća.

#7: Chia semenke

Chia semenke su pune vlakana, biljnih proteina i omega-3 masnih kiselina. Zato su ove semenke idealan dodatak smutiju, salati ili večeri. Ako vam se ne sviđa tekstura chia semenki u smutiju, najpre iz izblendajte i potom dodajte preostale sastojke za smuti.

#8: Pšenične klice

Pšenične klice ne dobijaju dovoljno pažnje koliko zaslužuju! Ako dodajte 2 kašike pšeničnih klica u vaš omiljeni smuti, povećaćete unos proteina za 4 grama, a bonus su i vlakna, folati, fosfor, magnezijum i mangan!

#9: Pasulj

Pasulj i drugi plodovi mahunarki su odičan način da unesete biljne proteine. Osim klasičnog kuvanog pasulja, možete ga dodati i u salate, domaći burito ili u smuti!

pasulj

#10: Cottage sir

Cottage sir sa svojom zrnastom teksturom, dodaje čak 25 grama proteina po šolji! Ako vidite u nekom receptu grčki jogurt ili tofu, znajte da ga možete zameniti cottage sirom i dodati super-namirnicu bogatu proteinima!

Pročitajte još i: Ukusno, a zdravo – Kako da napravite bademovo mleko?

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!