Ukusno, a zdravo: Kako da napravite bademovo mleko kod kuće?

bademovo mleko

Ako vam ne prija kravlje mleko, i želite zdraviju opciju mlečnog napitka, isprobajte bademovo mleko. Iako je kupovno bademovo mleko ukusno, ono često može biti u malo skupljem cenovnom rangu. Ako napravite same bademovo mleko kod kuće, možete kontrolisati slatkoću ukusa i dodati ukuse, kao i poigrati se sa gustinom mleka. Sve to – uz veliku uštedu! Trebaće vam samo 2 sastojka, 10 minuta i blender! U nastavku pogledajte recept!

Pravljenje domaćeg bademovog mleka započinje natapanjem badema preko noći u hladnoj vodi. Ova voda se potom cedi, a bademi se dodaju blender, zajedno sa vodom, soli i ostalim dodacima (poput urmi za slatkoću, ili vanile, kakao praha, bobica, za dodatni ukus). Posle toga, mleko se cedi kroz tkaninu ili specijalnu kesu, i potom se ona stiska, kako bi se izvukla sva tečnost. To je ukratko – ceo proces pravljenja bademovog mleka.

Povezano: Kondenzovano mleko – Kako da ga napravite?

bademovo mleko

Domaće bademovo mleko – recept

Sastojci za 10 porcija (1 porcija = pola šolje):

  • 1 šolja sirovih badema (natopljenih preko noći u hladnoj vodi)
  • 5 čaša filtrirane vode
  • 1 prstohvat morske soli
  • 2 cele urme (bez koštice, opcionalno, za zasladjivanje)
  • 1 kašičica vanila ekstrakta (opcionalno)
  • 2 kašike kakao praha (za čokoladnu verziju, opcionalno)
  • 1/2 šolje bobičastog voća (opcionalno, za voćno mleko)

Priprema

1. Kada ste natopili bademe preko noći, ubacite ih zajedno sa vodom, solju i drugim dodacima za ukus u blender, na visokoj brzini. Blendajte sve tok ne dobijete glatku i kremastu smesu. Neka blender radi barem 1-2 minuta kako biste iskoristili najviše iz vaših badema.

pravljenje bademovog mleka

2. Procedite smesu koristeći tkaninu ili tanku krpu. Jednostavno, raširite krpu preko činije, i sipajte preko izmiksano bademovo mleko. Pažljivo skupite ćoškove i podignite. Potom stiskajte miks, sve dok se sve tečnost ne iscedi. Bacite pulpu ili je sačuvajte za dodavanje u krekere ili kolače.

3. Prespite mleko u teglu ili staklenu flašu i stavite u frižider. Ovakvo mleko može da traje 4-5 dana, ali je najbolje da se pije sveže. Protresite bocu pre konzumiranja, jer bademovo mleko ima tendenciju razdvajanja.

Pročitajte još i: Alternative za mleko – 4 predloga

error: Content is protected !!