Aloe vera: “All-in-one” beauty biljka

aloe vera

Upotreba aloe vere u nezi kože nije ništa novo, pošto je dobro poznata biljka, koja poseduje efikasne sastojke. Aloe vera nudi mnogo benefita i prednosti za negu kože (ali i kose!), i njena svojstva su poznata već hiljadama godinama u tradicionalnoj medicini – obožavali su je Kleopatra i Aleksandar Veliki, između ostalih. U čemu je tajne ove moćne, zelene biljke? U nastavku vam otkrivamo sve što treba da znate o prednostima aloe vere, kada je reč o nezi kože!

Kao kozmetički sastojak, aloe vera se naširoko koristi u gotovo svakom kozmetičkom proizvodu koji possedujete. Ova biljka je izuzetno skin-friendly, i ima nizak rizik od alergija, preosetljivosti kože i reakcije. Vrlo je čest sastojak i after-sun proizvoda, kao i gotovo svih krema i proizvod aza negu kože i kose. Od oko 400 vrsta ove biljke, najčešća i najkorišćenija je Aloe Vera Burm, koja se na listi sastojaka može naći pod svojim latinskim nazivom “Aloe barbadensis “.

aloe vera

Kako se aloe vera koristi?

Kao što sigurno već znate, sve blagodeti ove biljke se kriju u unutrašnjosti njenih mesnatih listova. Svaki trouglasti list se sastojke od tri sloja – dok njegov središnji deo sadrži prozirni gel, koja se sastoji od 99% vode i oko 75 potencijalno aktivnih sastojaka. Unutrašnji gel se uzima iz biljke, bilo ručno ili mašinski, i hladno se presuje, kako bi se očuvao kvalitet aktivnih sastojaka.

Ovaj gel je prebogat polisaharidima, složenim šećerima, koji mu i daje gelastu teksturu. Polisaharidi obožavaju vodu, i vezuju se za vlagu (slično hijaluronskoj kiselini). S druge strane, njegove struktura formira zaštitni sloj na koži, što omogućava isceljujuća svojstva ove biljke. Takodje, gel aloe vere pomaže obnavljanju epidermisa, i poseduje jaka antibakterijska i antiviralna svojstva.

Šta aloe vera čini za kožu?

#1: Umiruje opekotine od sunca

Najčešće upotreba aloe vera gela jeste ublažavanje opekotina od sunca. To čini zahvaljujući polisaharidima koji obnavljaju oštećenja kože, a ujedno ovaj gel sadrži i prirodnu supstancu protiv bolova (karboksipeptidazu) – zato je ovaj gel tako umirujuć za kožu.

#2: Ublažava iritaciju

Upala i iritacija kože je česta kod mnogih stanja: psorijaze, ekcema, isprobavanja kozmetike koje nije odgovarajuća. Aloe vera sadrži supstancu (acemannan), koja suzbija inflamaciju.

Povezano: Koji je idealni kozmetički sastojak za vaš tip kože?

aloe vera

#3: Hidrira kožu

Pošto je gel aloe vere u većinskom sastavu voda, pomaže hidrataciji kože, bez masnog osećaja. Ovaj gel zaključava vlagu unutar kože, dok ujedno deluje kao “lepak” koji drži ćelije površinskog sloja kože zajedno, rezultujući mekom i glatkom kožom!

#4: Bori se protiv akni

Osim što poseduje antibakterijska svojstva, gel aloe vere sadrži i salicilnu kiselinu, koja deluje kao eksfolijant za “otčepljivanje” pora, čineći ga idealnim pomoćnikom za bubuljice, i mitisere. Takodje, aloe vera gel deluje protivuplalno na lojne žlezde.

Povezano: DIY sprej za brži rast kose od aloe vere i šargarepe

#5: Tretira herpes na usni

Aloe vera je prirodni antiseptik, i sadrži 6 agenasa koji inhibiraju razvoj gljivica, bakterija i virusa, uključujući salicilnu kisleinu, fenole i sumpor. Zato gel aloe vere ubrzava proces zaceljenja kože, tako što stavara antitela u imnom sistemu, koji može da se bori protiv virusa herpesa na usni.

#6: Usporava znake starenja

Aloe vera stimuliše aktivnost fibroplasta – dela kože koji stvara kolagena i elastična vlakna, dovodeći do manje bora i više elastičnosti. Takodje, cink iz aloe vere deluje kao adstrigent za sužavanje pora, a antioksidanti, poput vitamina C i E deluju protiv slobodnih radikala, molekula koji štete ćelijama kože!

Mi vam predlažemo Skinology ALOE VERA kremu za lice.

#7: Deluje preventivno na fleke

Gel aloe vere prirodni sadrži tirozinazu, enzim koji štiti koži od diskoloracije, tako što suzbija hiperpigmentacije, izazvane UV zračenjem. Ovaj mehanizam takodje pomaže kod prevencija fleka, tako što antioksinat glutation-peroksid iz aloe, može da izbledi već formirana oštećenja od sunca.

aloe vera

#8: Prirodni eksfolijant

Salicilna kiselina koju sadrži aloe vera, deluje kao prirodni eksfolijator, tako što nežno uklanja sloj mrtvih ćelija kože. Takože, sadrži lignin, supstancu koja poboljšava efekat upijanja drugih sastojaka u kožu!

Naša preporuka su Skinology Aloe vera tonik i mleko za čišćenje kože.

Kako odabrati kupovni aloe vera gel?

Ako nemate listove aloe vere pri ruci, onda možete nabaviti kupovni gel, u drogeriji ili apoteci, ali evo na šta morate da obratite pažnju:

  • Što je veći procenat aloe vera gela – to bolje (ne postoji 100% čist gel u prodaji)
  • Proverite rok trajanja – gelovi sa višim procentom aloe imaju kraći rok trajanja
  • Izbegavajte aloe vera gelove koji sadrže alkohol, miris i boju.
  • Aloe vera mora biti prvi sastojak na popisu sastojaka (Aloe Barbandesis).

Pročitajte još i: DIY aloe vera dubinski losion za hidrataciju kože

error: Content is protected !!