Bore vs. dehidratacijske linije: Da li znate da prepoznate razliku?

dehidratacijske linije

Dovoljno je da bacite pogled na nečiju kožu, i ugledate one neugledne linijice oko očiju, na čelu, i usnama i automatski pomislite da je proces starenja kod nekoga već počeo. Ali, zapravo, ove linije na licu nisu uopšte bore, već su uzrokovane suvom, dehidriranom kožom. Tanka je granica između bora i dehidratacijskih linija. Ako niste sigurni kao da razlikujete ove dve promene na koži – nastavite da čitate!

Šta su to dehidratacijske linije?

Dehidratacija je STANJE kože, a ne TIP. Linije koje se javljaju usled gubitke vode iz kože mogu se javiti svakom tipu kože, i suvoj i masnoj, uzrokujući dehidratacijske linije na koži. Dehidrirana koža je samo privremeno lišena vlage i lako se može ponovo nahraniti i hidrirati. Ali, kada je reč o glavnim uzrocima dehidratacijskih linija, ne postoji jedno objašnjenje. Postoji puno faktora koji mogu uzrokovati ovaj problem. Nedovoljni unos vode, promena godišnjeg doba, vremenske prilike, ishrana, manjak sna, konzumiranje alkohola i kofeina, grejanje i klima uređaj, kao i jako znojenje posle fizičke aktivnosti.

dehidratacijske linije

Šta su to bore/fine linije?

Za razliku od dehidratacijskih linija, bore ne uzrokuje gubitak vlage iz kože. Dok se dehidratacijske linije mogu sprečiti, fine linije/bore se mogu tretirati samo do nekog procenta. One “prave” bore se pojavljuju kako starimo, usled gubitka kolagena i elastina u ćelijama kože.

Kako starimo, nivoi kolagena u našem telu se sanjuju, što znači da nam koža gubi punoću, jedrinu i mladoliki izgled na koji smo navikli. Pošto nam koža nije više tako jedra, počinju da se pojavljuju pregibi na mestima gde najviše izražavamo mimiku lica – uglovi očiju, sredina čela, ”marionetske” bore koje spajaju nos i usne. Takođe, životni stil umnogome doprinosi spečavanju nastanka bora i finih linija. Spoljašnji faktori, poput UV oštećenje i pušenje mogu uticati na preuranjeni nastanak bora, poput UV oštećenja i pušenja.

Povezano: Fine linije vs. bore – u čemu je razlika?

 dehidratacijske linije

Dehidratacijske linije vs. bore: razlike?

Prepoznavanje razlike između ova dva problema kože može biti teško. Ako bacite kratki pogled na kožu, ove linije će izgledati identično – poput pregiba na koži koji možda ranije nije bio tu. Ipak, skincare stručnjaci nas savetuju kako da ipak razlikujemo ove dve vrste linija:

  • dehidratacijske linije su često finije, tanje i površinske.
  • prave bore su uzrokovane nedostatkom kolagena, i češće bivaju dublje, s tim da se njihova dubina ne smanjuje.

Ako kožu posmatrate malo dublje, uz pomoć jakog dnevnog svetla, možete saznati da li su to bore ili fine linije i šta možete preduzeti povodom toga – da li vam treba zdrava doza hidratacije ili moćna anti-age akcija. Ako ste zabrinuti oko toga da ćete hidratacijske linije zameniti borama – ne brinite, dešava se!

Mnoge od nas će se naoružati anti-age serumima i kremama (što samo po sebi nije loše), ali zapravo nisu svesne da bi im jača doza hidratacije rešila problem.

Pročitajte još i: 6 načina na koje možete tretirati marionetske bore

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!