6 efikasnih načina kako možete tretirati marionetske bore

marionetske bore

Kada pričamo o borama, obično se misli na gornju polovinu lica: bore na čelu, lepezaste bore oko očiju, kao i one između obrva. One se ciljano rešavaju tretmanima poput krema protiv bora i injekcijama botoksa. Ali, šta se dešava sa borama koje se dešavaju u donjoj polovini lica? Bilo da su to nazolabijalni pregibi, vertikalne bore na usnama ili bore na bradi i vilici – često bivaju ignorisane. Zato vam u nastavku donosimo najbolja rešenja za tretiranje i prevenciju bora u donjoj polovini lica.

Kada posetiti profesionalca?

Lekari predlažu da posetite medicinskog stručnjaka za negu lica kada počnete da vidite bore, i da vam one smetaju. U sredini dvadesetih, proizvodnja kolagena u našem telu se usporava, a genetika igra važnu ulogu. Ako nemate još bore, ali želite da bude proaktivni, potražite profesionalca, kako bi vam izradio plan prevencije, prema vašim ciljevima. Profesionalna dermatološka kozmetika vam može dati extra boost za poboljšanje kvaliteta kože.

marionetske bore

#1: Neuromodulatori

Ako se dovoljno rano uhvate, bore se mogu tretirati toksinima za opuštanje mišića, poput Botox-a i Dysport-a. Oni opuštaju linije i sprečavaju formiranje novih. Obično se ovi neuromodulatori nanose na delove lica, poput pušačkih linija, na uglove oko usana, na bradu itd. Rezultati traju 3-6 meseci.

#2: Tretmani kože

Tretmani koji indukuju rast kolagena, poput microneedling-a su efikasan način da se rešite finih linija i bora, jer ove mikro-povrede stimulišu rast kolagena. Ostali tretmani kože koji mogu rešiti problem marionetskih bora su laserski tretmani i hemijski pilinzi.

#3: Tretinoin

Dermatolozi preporučuju i jake retinole, dermatološke snage, poput Tretinoina, koji su 10 do 1000 puta jači od kupovnih retinola. Oni rade tako što pilinguju i stimulišu ćelijski “turnover”, čime se boost-uje kolagen i stimuliše proizvodnja elastina.

marionetske bore

#4: SPF

Profesionalci se slažu da je velika komponenta prevenciji bora – SPF krema. Ovako se sprečava strukturalno i funkcionalno propadanje kože, usled dejstva UV zraka. On je posebno važan ako koristite retinol i tretinoin, jer ovi proizvodi čine kožu osetljivijom na sunce.

#5: Antioksidanti

Režim antioksidanata, koji uključuju vitamin C ujutru i retinol uveče mogu poboljšati izgled kože, dok simultano sprečavate formiranje novih bora. Na ovaj način stimulišete sintezu kolagena i minimizjete fine bore i linije.

#6: Fileri hijaluronske kiseline

Fileri, poput Juverderma i Restylana, se često nude kao tretmanske opcije za postojeće statičke bore. Hijaluronski fileri, kada se pravilno injektuju, menjaju izgubljeni volumen u gornjoj polovini lica (npr. obrazima). Ovo će ujedno poboljšati izgled nazolabijalnih pregiba u donjem delu lica.

marionetske bore

Pročitajte još i: Fine linije vs. bore – u čemu je razlika?

error: Content is protected !!