Četke za čišćenje lica: Prednosti i mane

Jedan od gedžeta koji oduševljava beauty zajednicu su popularne četke za čišćenje lica. Gde god se okrenete – vaši omiljeni influenseri i beauty gurui hvale sonične četke za lice, ili pak, one ručne. Svakako, četka za čišćenje lica mogu unaprediti vašu rutinu nege kože, ali ipak nisu tako bezazlene! Zato smo vam pripremili poređenje “za” i “protiv” kada je reč o čišćenju lica.

Zašto su četke za čišćenje lica dobre?

#1: Uklanjaju odumrle stanice kože

Kvalitetna četka za čišćenje lica izrađena je od mekih silikonskih vlakana, sa nežnim, okruglim vrhovima, i kao takva može poslužiti kao sjajan mehanički eksfolijator. Ona može nežno ukloniti sloj odumrlih ćelija kože, koje kožu čine sivom, beživotnom i “patchy”.

#2: Četke vrše piling kože lica

Kvalitetna četka za čišćenje kože je mnogo bolja alternativa mehaničkim pilinzima, koji su prevaziđeni. Ovi pilinzi sadrže sastojke poput mlevene ljuske oraha, šećer, so itd, a ove čestice imaju veoma oštre ivice, koja mogu povrediti nežnu kožu lica. Zato su mehanički pilinzi stvar prošlost, a četke za čišćenje lica pravi izbor!

#3: Temeljno čiste kožu od šminke

Ako ste dama koja voli jaču šminku koju nosi na svakodnevnoj bazi, onda je četka za čišćenje lica kao stvorena za vas. Može biti veoma efikasna, za temeljno čišćenje kože, jer će “izvući” fine mikro-čestice šminke koje su zarobljene unutar pora.

Zašto nisu tako dobre?

#1: Ako imate akne

Ukoliko patite od bilo koje infekcije ili akni na koži, četke za čišćenje lica su apsolutni no-no za vas! Dlačice sa četke mogu pokupiti bakterije sa inficirane regije i raširiti ih po ostataku kože. Takođe, četke mogu dodatno iritirati već crvenu i upaljenu kožu, čineći više štete nego koristi.

#2: Oštećuju barijeru kože

Ukoliko prečesto koristite četke za čišćenje lica, postoji rizik da u potpunosti oštetite zaštitnu barijeru kože, koja se sastoji od sloja mrtvih ćelija kože, koje povezuju lipidi. Ova barijera štiti kožu od infekcija, štetnih hemikalija i održava optimalan nivo hidratacije kože.

#3: Materijal je važan

Četke sa tankim dlačicama, od sintetičkih ili prirodnih vlakana lako postaju pogodno tlo za razvoj bakterija i mikroba, koji se prenose na kožu, kada koristite četku. Zato je četka sa silikonskim iglicama mnogo bolja opcija – i nemojte je deliti ni sa kim!

error: Content is protected !!