Derma roler za kućnu upotrebu: Kako da ga bezbedno koristite?

derma roler

Tretman microneedling-a je veoma popularan, jer daje efikasne i vidljive rezultate, ali samo ako ga radi stručno i obučeno lice. Ipak postoje i varijante za kućni tretman microneedling-a, a to je derma rolling. Ova alatka daje isto vidljive rezultate, ali može biti opasna i oštetiti kožu, ako se ne radi kako treba. Zato vam u nastavku dajemo savete za bezbedno korišćenje derma rolera kod kuće.

Šta je tačno derma roler?

Derma roler je alatka sa valjkom koji sadrži grupe tankih i kratkih iglica (dužine 0.25 mm, 0.5 mm i 1 mm). Ove iglice prodiru kroz kožu kada se roler valja preko lica. Postoje dva glavna benefita derma rollinga: ova alatka stimuliše epidermalni faktor rasta da proizvodi kolagen i elastin i time “pumpa” i zateže kožu, i ujedno povećava apsorpciju aktivnih sastojaka iz seruma za 90%. Zato je ova proceudra jedna od najefikasnijih za sprečavanje ranih znakova starenja. Derma rolling daje blistavu kožu, ujednačava ten, pomaže kod finih linija i ožiljaka posle akni.

derma roler

Kako se koristi derma roler?

Prva stvar za bezbedn korišćenje derma rolera jeste da koristite sterilnu alatku – uvek bi trebalo da pre i posle upotrebe očistite valjak apotekarskih alkoholom. Potopite derma roler u posudu sa 70%-im alkoholom na 5-10 minuta.Osim toga, jedan derma roler se ne može predugo koristiti, jer iglice otupe sa vremenom. Znaćete kada je vreme da zamenite roler – kada osetite otpor prilikom rolanja po licu.

Posle korišćenja, operite roler deterdžentom za pranje posuđa. Napravite sapunjavi miks u plastičnoj posudi i ubacite roler koji će bućkati veoma žustro, pazeći da iglice ne udaraju u ivice posude. Razlog zašto se roler posle upotrebe pere deterdžentom je taj što alkohol ne rastvara proteine iz krvi i kože. Nakon pranja, ponovo ga potopite u 70%-ni alkohol na 5-10 minuta. Osušite ga i sklonite u kutiju.

Povezano: 5 različitih vrsta bora na licu i kako da ih tretirate

Evo kako se pravilno koristi derma roler kod kuće:

  • Očistite kožu lica omiljenim čistačem
  • Nanesite serume na lice – preporučujemo da nanesete serum na bazi niacinamida i hijalurona za maksimalu jedru kožu
  • Uzite roler i rolajte ga po licu vertikalno, dijagonalno i horizontalno 2-3 puta na 4 regije lica – čelo, obrazi, usne/brada i brat.
  • Nanesite novi sloj seruma.
  • Završite tretman hidratantnom kremom.
  • Iako je blago crvenilo normalno posle korišćnenja derma rolera, može ga smanjiti trljanjem leda po licu ili rolera od žada kojeg ste prethodno ohladili u frižideru
derma roler

Koji proizvodi su najbolji uz derma roler?

Kao podlogu za korišćenje derma rolera, koristite serume na bazi aktivnih sastojaka i faktora rasta, koji će održati zdravu i mladu kožu – hijaluronska kiselina, kolagen, niacinamid, peptidi, EGF (epidermalni faktor rasta) itd. Ovi sastojci će, uz efekte derma rolera stimulisati kolagen, ubrzati smenu starih i novih ćelija kože, srediće pigmentacije, izgladiće bore i hidriraće kožu. Ipak, izbegavajte serume na bazi AHA kiselina, salicilne kiseline, retinola i vitamina C, kada koristite derma roler, jer mogu iritirati kožu.

Koliko česte smete koristiti dermaroler?

Ovo zavisi od dužine iglice za koje se opredelite. Dermatolozi savetuju sledeće:

  • Derma roler sa dužinom iglica od 0.25 mm – svaki drugi dan
  • Derma roler sa dužinom iglica od 0.5 mm – 1-3 puta nedeljno (počnite sa 1x)
  • Derma roler sa dužinom iglica od 1 mm – svakih 10-14 dana
  • Derma roler sa dužinom od 1.5 mm – svake 3-4 nedelje.

Najbezbedniji za kućnu upotrebu su derma roleri od 0.25 i 0.5 mm.

Kada možete videti rezultate?

Ako održavate redovnu rutinu rolanja lica sa pravim serumima, počećete videti rezultate već posle par nedelja. “The more you roll, the more you glow” – parola je dermatologa. Naravno, rezultati će varirati u odnosu na stanje i probleme kože. Videćete da derma roling “radi posao” kada koža počne da izgleda zdravo i blistavo. Tekstura kože će biti lepša i glatka, sa blistavijim tenom.

Pročitajte još i: Koji su to najefikasniji ANTI-AGING tretmani lica?

error: Content is protected !!