Hair SOS: Farbate se same, a boja je ispala pretamna?

farbanje kose

Ako često farbate kosu kod kuće, sigurno ste svesne svih nepredvidivih situacija koje DIY farbanje nosi. Ponekada boja ispadne pretamna, nekada presvetla, a nekada dobijete potpuno različitu nijansu, u odnosu na onu koju ste želeli. Kako biste postigli savršenu nijansu, morate dosta vežbati, ali nekada se jednostavno desi da dobijete pretamnu boju u odnosu na onu koju ste planirali. Evo kako da ispravite ovu najčešću grešku prilikom kućnog farbanja kose.

Zašto vam je boja kose ispala pretamna?

#1: Verovatno ste izabrale pogrešnu nijansu

Najčešći razlog pretamne boje jeste pogrešno odabrana nijansa. Najverovatnije ste izabrale pretamnu nijansu, u odnosu na onu koku želite. Na primer, žene često misle da imaju crnu kosu, ali zapravo imaju srednje smeđu kosu. U spektru boja za kosu, postoji 10 nijansi – nivo 1 je crna, a nivo 10 je bledo plava. Nivoi od 1 do 6 su smeđe nijanse, tako da odabir boje može biti nezgodan, ako niste profesionalac. Na sreću, postoje aplikacije i sajtovi koji vam mogu pomoći da odaberete dobru boju kod kuće.

#2: Tehnika farbanja nije dobra

Drugi najčešći uzrok greške prilikom farbanja jeste nanošenje iste boje od korena do vrhova. Ovo je pogrešan pristup, posebno ako koristite permanentnu boju. Krajevi su porozniji i imaju na sebi deblju naslagu boje, tako da mogu upiti više pigmenta, i postati tamnji, u odnosu na koren i dužinu.

Povezano: Kako da popravite grešku sa farbanjem kose – 9 problema sa rešenjem

farbanje kose

#3: Permanentnu boju koristite samo na sedim vlasima

Sačuvajte vašu boju od preterano tamne nijanse, tako što ćete permanentnom bojom pokriti samo sede i izrastak, a krajeve osvežite polu-trajnim prelivom, koij je 2-4 nijanse svetliji od boje korena. Uvek želite da vam krajevi budu malkice svetliji.

#4: Koristite šampon-čistač da posvetlite boju koja je pretamna

Ako želite da momentalno posvetlite boju koja je ispala pretamna posle farbanja, operite kosu 2 puta šamponom-čistačem. On sadrži jake agense za čišćenje koji će skinuti višak pigmenta.

Naša preporuka je JOICO K-PAK Clarifying Shampoo, šampon čistač.

#5: Posetite frizera

Jedini brz i proveren način da brzinski posvetlite pretamnu kosu jeste da posetite profesionalnog koloristu. On može skinuti boju kose i prefarbati je u željenu boju. Ovaj proces je prekomplikovan da se uradi kod kuće, i može biti agresivan za kosu. Zato je najbolje da se prepustite rukama profesionalaca.

farbanje kose

Pročitajte još i: Vodič za odabir boje za kosu bez greške

error: Content is protected !!