5 stvari koje bi trebalo da znate pre nego što rešite da se ofarbate u plavo!

farbanje u plavo

Ako i vi ovog leta razmišljate da konačno zaplovite u “blonde” vode i posvetlite kosu, znajte da niste jedine! Plava kosa zahteva mnogo održavanja, a odabir nijanse takođe nije lak. Da li želite da postanete svetla plavuša, tamna plavuše, pepeljasta, platinasta, zlatna, karamela, “strawberry” ili neka druga? Sa toliko izbora nije lako odabrati plavu nijansu za sebe. Ipak, verujemo da ćete taj deo posla obaviti bez poteškoća. Savetujemo vas da dobro razmislite pre nego što postanete deo “blonde” tima – ovo su stvari koje morate znati!

Šta treba znati pre farbanja u plavo?

#1: Recite NE farbanju kod kuće

Kućne farbe za kosu su dobre za oživljavanje beživotne kose ili odlazak u 1-2 nijanse tamnije ili svetlije, ali kada želite da kompletno promenite boju kose iz tamne u plavu – ostavite taj posao ekspertima. Kao što znate, blajhanje skida kolor pigmente sa dlake, a ono što ne znate jeste da blanš otvara zaštitni spoljšanji sloj (kutikulu), čime se otkriva centralna struktura dlake,a  to je korteks. On kontroliše boju kose, jačinu dlake i njenu teksturu. Zato ovaj hemijski proces prepustite stručnjaku.

farbanje u plavo

#2: To se neće desiti preko noći

Dramatična promena boje može dosta oštetiti kosu, posebno ako prelazite iz tamno smeđe u svetlo plavu. Ubrzavanje procesa posvetljivanja dovodi vas u rizik od pucanja dlake i rascvetalih krajeva. Velike promene zahtevaju vreme i strpljenje. Umesto toga, dozvolite vašem koloristi da vam postepeno posvetljuje kosu, prilikom svake posete salonu, dok ne postignete željenu nijansu plave. Svaka seansa bi trebalo da se radi sa razmakom od 2 nedelje, kako bi vaša kosa povratila snagu i hidrataciju. U zavisnosti od početne boje i željene plave nijanse, biće vam potrebne od 2 do 6 poseta salonu.

Povezano: Zašto je moja plava kosa žuta?

#3: Održavanje nije lako

Ne samo da ćete promeniti boju, već ćete poremetiti strukturalne veze unutar dlake, smanjićete elasičnost i sposobnost da dlaka upija vlagu. Ove promene će kosu učiniti ranjivom, što znači da je plavoj kosi potrebna jača nega koja uključuje:

  • Ljubičasti šampon – za toniranje i uklanjanje neželjenih žutih tonova. Predlažemo OVAJ.
  • Proteinski tretman – za jačanje oslabljene kose koja je hemijski tretirana. Naša preporuka je OVAJ tretman.
  • Jaka hidratantna maska – plava kosa je često isušena na dužini. OVO je najbolja maska za hidrataciju.
  • Styling – izbegavajte toplotne styling aparate, a kada ih koristite, činite to na niskim temepraturama uz obavezan sprej za termičku zaštitu. Nigde bez OVOG spreja za termičku zaštitu.

Naša preporuka je MoroccanOil ljubičasti šampon protiv neželjenog žutila kose.

farbanje u plavo

#4: Hidratacija je ključna

Kosa koje je izubila sposobnost da upije hidrataciju nije preterano zdrava, a takvu kosu je nemoguće stilizovati. Većina nas će posegnuti za presom, kako bi zagladila “frizz” efekat, čineći problem gorim. Zapamtite da treba da izebegavate toplotu, a umesto toga, kosi dajte dnevnu dozu hidratacije, uz uljani tretman ili leave-in kondicioner.

Naš predlog je MoroccanOil Argan Oil Light eliksir za kosu.

#5: To je obaveza koja košta

Prelazak u plavu boju je definitivno investicija. Kada ste se konačno ofarbali, pripremite se za održavanje – kako kosa raste, svakog meseca će vam biti potrebno farbanje korena. Ako imate ograničen budžet, možda platinasto plava nije dobar izbor za vas. Zato popričajte sa koloristom pre zakazivanja farbanja, jer će vam on možda predložiti varijente koje su lakše za održavanje (poput pramenova, balajaža, bronde nijanse itd).

farbanje u plavo

Povezano: Specijalna nega plave kose – “ljubičasti” proizvodi protiv žutila

_____________________________________________________________ Svi tekstovi i kompletan sadržaj na portalu Lepotica.rs napisani su samo u informativne svrhe i nije zamena za stručni savet. Portal Lepotica.rs ne pruža medicinske, psihološke niti bilo koje stručne savete i sadržaj tekstova na portalu ne predstavlja mišljenje autora i nije zamena za stručno mišljenje, te portal Lepotica.rs ne može preuzeti odgovornost za eventualnu štetu nastalu korišćenjem informacija iz sadržaja tekstova.
error: Content is protected !!